Vangelis / Биография


Вангелис ( Vangelis )


Вангелис
гръцки композитор
Роден: 29 март 1943
Волос, Гърция

Евангелос Одисеас Папатанасиу (на гръцки: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου), известен като Вангелис, е гръцки композитор на ню ейдж и електронна музика. Той е автор и на филмова музика.

Съдържание

//

Ранни години

Евангелос Одисеас Папатанасиу се ражда във Волос в Гърция. Започва да композира на 4 години и като цяло е самоук музикант. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите. Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Академията за изящни изкуства в Атина.

В началото на 60-те основава поп групата Форминкс, която добива популярност в Гърция. Когато през 1968 избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с Демис Русос и Лукас Сидерас сформира групата Aphrodite's Child, свиреща в стил прогресив рок. Те имат един хит в Европа и той се казва „Rain and Tears“. Групата престава да съществува през 1972, въпреки че Русос се включва в някои от бъдещите творби на Вангелис.

Солова кариера

Вангелис започва своята солова кариера като пише музиката към два филма от 1973 на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е „Earth“ (1974). По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок — „Yes“. Въпреки че не се присъединява към групата, той се сприятелява с певеца Йон Андерсън, с когото работи по-късно много пъти.

След като отива в Лондон, Вангелис подписва договор с RCA Records, прави свое звукозаписно студио (Nemo Studios) и започва да записва своя електронна музика.

Филмов и търговски успех 

Вангелис записва няколко албума с Йон Андерсън през 80-те и 90-те под името Jon & Vangelis. През 1982 Вангелис получава Оскар за филмовата музика към „Огнени колесници“ (1982). Основната песен заема първо място в американските билбордови класации една седмица, след като се изкачва до върха цяла година.

Албумът „Градът“ започва живот през 1990. Този път е пресъздадена атмосферата на един град от изгрев до залез слънце. Автентичните градски звуци са записани лично от Вангелис по време на престой в Рим.

През същата година започва работа с режисьора Ридли Скот. Вангелис пише музиката към „Блейд Рънър“ и „Завладяването на рая“. Освен това е автор на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 е удостоен със званието „Кавалер на Ордена за изкуства и науки“ от Франция.

През 1995 е издаден албумът „Гласове“, чрез който Вангелис интерпретира връзката между природата и душата на човека. Величественото въведение е изпълнено от гръцкия камерен хор.

„Mythodea“, който излиза през 2001, но е готов още през 1993, представлява по-скоро оркестърна, а не електронна музика. Използван е от НАСА по време на мисиите до Марс. През 2004 записва саундтрака за филма „Александър“ на Оливър Стоун.

Дискография 

  • „Sex Power“ (1970); филмова музика
  • „Fais Que Ton Reve Soit Plus Long Que La Nuit“ (1972)
  • „L'Apocalypse des Animaux“ (1973); филмова музика
  • „La Fete Sauvage“ (1973); филмова музика
  • „Earth“ (1974)
  • „Cosmos“ (1974)
  • „Heaven and Hell“ (1975)
  • „The Vangelis Radio Special“ (1976)
  • „Albedo 0.39“ (1976)
  • „Ignacio“ (1977)
  • „Spiral“ (1977)
  • „Beaubourg“ (1978)
  • „Hypothesis“ (1978)
  • „The Best of Vangelis“ (1978); компилация
  • „Opera Sauvage“ (1979); филмова музика
  • „China“ (1979)
  • „Odes“ (1979); с Ирене Папас
  • „See You Later“ (1980)
  • „Short Stories“ (1980); като Jon & Vangelis
  • „Chariots of Fire“ (1981); филмова музика
  • „The Friends of Mr. Cairo“ (1981); като Jon & Vangelis
  • „To the Unknown Man“ (1982); компилация
  • „Private Collection“ (1983); като Jon & Vangelis
  • „Antarctica“ (1983); филмова музика
  • „Soil Festivities“ (1984)
  • „The Best of Jon & Vangelis“ (1984); като Jon & Vangelis
  • „Magic Moments“ (1985); компилация
  • „Mask“ (1985)
  • „Invisible Connections“ (1985)
  • „Rhapsodies“ (1986); с Ирене Папас
  • „Direct“ (1988)
  • „Themes“ (1989); компилация
  • „The City“ (1990)
  • „Page of Life“ (1991); като Jon & Vangelis
  • „1492: Conquest of Paradise“ (1992); филмова музика
  • „Blade Runner“ (1994); филмова музика към „Блейд Рънър“ (1982), която преди не е издавана
  • „Chronicles“ (1994); като Jon & Vangelis
  • „Mundo Magico De Vangelis“ (1995); компилация
  • „Foros Timis Ston Greco“ (1995)
  • „Voices“ (1995)
  • „Themes II“ (1995); компилация
  • „Oceanic“ (1996)
  • „Portraits (So Long Ago So Clear)“ (1996) — компилация
  • „El Greco“ (1998); комерсиално издание
  • „Reprise 1990-1999“ (2000); компилация
  • Mythodea“ (2001)
  • „Odyssey“ (2003); компилация
  • „Ithaca“ (2004)
  • „Alexander“ (2004)

Източници
http://bg.wikipedia.org/wiki/Vangelis

Последна редакция от salexbg - 26.12.2009, 23:45

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Vangelis

Администратори

Страницата се администрира от:

/salexbg /florabg

Фенове

walera54

walera54

Vangelis
MikPL

MikPL

рок балади
diman46

diman46

Mellow Music Festival
krisso

krisso

Dead Can Dance
Felicita

Felicita

ENIGMA (ЕНИГМА)
kris007

kris007

Адриано Челентано
mimoza74

mimoza74

Ozzy Osbourne
ivan4eto

ivan4eto

ENYA (ЕНИЯ)
rosito_2009

rosito_...

Qnko Nedelchev
emogglavata

emoggla...

The Beatles
  • Посещения:160074
  • Редакции:94300
  • Коментари:49

Най-слушана музика

Най-активни

4efo

4efo

Последно редактирани: Васил Найденов , Whitney Houston , James Brown

futurel

futurel

Последно редактирани: Слави Трифонов , Godsmack , Любе

Последно слушани: Eric Clapton , Отряд 13

stelinkata

stelinkata

Последно редактирани: Miley Cyrus , Selena Gomez , luxeon

Последно слушани: Преслава , Disney Music





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg