Running Wild / Биография


Рънинг уайлд e хеви метъл група, която е основана в края на 70-те и се разпада през лятото на 2009

История

Ролф „Рок енд Ролф” Каспарек заедно с Уве Бендиг, Михаел Хофман и Йорг Шварц основават през 1976 в Хамбург бандата „Гранит Хартс”. Хаше и Матиас Кауфман свирели по това време заедно в бандата „Гробер унфуг” също в Хамбург. В средата на 1977г. Матиас помагал на „Гранит Хартс” като басист, репетирал в училище Емили-Вюстенфелд, където всъщност се и запознали Матиас и Ролф. Матиас Кауфман вербувал също и Хаше за бандата. След многобройни опити новосъздадената банда била раздвоена за име. До Рънинг Уайлд се стигнало, тъй като членовете на групата били фенове на Кис и Джудас Прийст-а последните имат песен с това заглавие. След междувременните многобройни размествания Ролф Каспарек  от дълго време е единственият останал член от основаването на групата и определено самият той е съдбата на бандата. Той пише - с малки изключения-почти всички песни и текстове.

Първи албуми

Прeз 1981 Рънинг Уайлд записват първо като демо група, откъдето идват и Hallow the Hell, War Child и King of the Midnight Firе, които се появяват в компилация- LP дебют  номер 1, и действително стават известни под лейбъла  Raubbau, който пък от своя страна се прочува на рок-сцената чрез пънк бандата Slime. През 1982 групата се състои от Rolf, Hasche, Preacher и Stephan Boriss. През 1983 Рънинг Уайлд записваат доста необработени версии на Chains and Leather и Adrian за компилацията Rock from Hell. Тези две песни се издават още веднъж заедно с дебютните No.1-парчета, както и лайф-версиите на Genghis Khan и Soldiers of Hell на демолентата Heavy Metal Like a Hammerblow. Демото се появява неофициално като Vinyl-Bootleg. През 1984 двете песни Bones to Ashes и Iron Heads са включени в компилацията  Death Metal на Noise Records. Също Noise Records издават през същата година първия албум на групата - Gates to Purgatory, който в ъндърграунда удря като бомба. В този начален период групата свирела музика с окултна символика, което им донесло славата на сатанисти. Ясно е, че текстовете с окултно съдържание не са замислени сериозно, но тогавашният китарист Gerald „Preacher“ Warnecke  по него време е следвал Теология и днес действително служи като евангелистки свещеник в Кьолн.

Смяна на имиджа-златното време на пиратството

През 1987 излиза Under Jolly Roger, наистина най-важният албум в историята на групата, иницииран чрез една промяна в имиджа на групата от окултното към историята. Албумът едва напомнял като музика за предните два, а напротив, заглавната песен извоювала на групата новия имидж на „Метъл-Пирати”, който най-накрая в следващите албуми довел до развитие, за което особено много допринесъл Ролф Каспарек, който превръщал интензивно първоначално повърхностните исторически теми в текстове. Албумът предизвикал основно негативни критики, което далеч не навредило на комерсиалния му успех.

В годините от 1988 до 1992 ( албумите Port Royal; Death or Glory-от където идва и песента "Riding The Storm", лицензирана за видеоиграта Brütal Legend; Blazon Stone und Pile of Skulls), Рънинг Уайлд използват за текстове основно историческо съдържание. Едновременно с текстове за „Calico Jack“ Rackham, Klaus Störtebeker или Henry Jennings, групата работи и върху песни с тематика като Войната на розите, битката при Ватерлоо, или колонизацията на Новия свят чрез Конквестадорите.

Постоянно развитие към солов проект

От началото на 1990 Ролф Каспарек започва постепенно да се интересува от теории на конспирацията, които могат да бъдат открити в текстовете на групата в албума им от 1994г Black Hand Inn . Също други езотерични теми се срещат все по-често и по-често на преден план в текстовете на групата, така се появява и най-дългата песен на Рънинг Уайлд-Genesis (The Making and Fall of Man), която в 15 минути пресъздава съдържанието на бестселъра на Zecharia Sitchins- „Дванадесетата планета”.

Също промените в предните линии на групата били доста чести и това малко по малко довело до солов проект на Ролф Каспарек. През 1993г. Някогашните членове на Рънинг Уайлд основали групата X-Wild.

„Добър и лош”-трилогия: Маскарад, Надпреварата и Победа

През 1995г Рънинг Уайлд издават първия албум- Masquerade(Маскарад) от трилогията, която продължава с The Rivalry (Надпреварата)-1998 и Victory (Победа)-2000.Тематично тези 3 албума систематизират борбата между добро и зло и триумфът, крайната победа на доброто над злото.

Тази трилогия маркира също така края на съвместната работа на групата с немския барабанист Jörg Michael, който след Tour komplett се присъединява към финландската група Stratovarius, с която свири от 1995г.

Най-нови албуми

През 2002г. Издават албума The Brotherhood и въпреки критиките, става един от най-успешните албуми на групата. През 2005 излиза албумът Rouges en Vogue, който е доста по-разнообразен от предходните и заради това получава и по-добри критики. На първо място се критикувала обновената продукция, въпреки че така нареченият дръмкомпютър „Angelo Sasso“ бил заменен от Матиас Лийбетрут. От друга страна този албум също, както и The Brotherhood е бил композиран и разработен в собственото студио на Каспарек Jolly Roger Studio.

На 30.07.2009 Рънинг Уайлд прави своя прощален концерт на Wacken Open Air. Понастоящем Ballroom Hamburg се грижи за интересите на групата. Развиват се мърчъндайзът и маркетингът на рок клуба в Хамбург.

Studio albums

    * Gates to Purgatory (1984)
    * Branded and Exiled (1985)
    * Under Jolly Roger (1987)
    * Port Royal (1988)
    * Death or Glory (1989)
    * Blazon Stone (1991)
    * Pile of Skulls (1992)
    * Black Hand Inn (1994)
    * Masquerade (1995)
    * The Rivalry (1998)
    * Victory (2000)
    * The Brotherhood (2002)
    * Rogues en Vogue (2005)

Live albums

    * Ready for Boarding (1988)
    * Live (2002)
    * Live at W:O:A 2009 (2009)

 Compilation albums

    * The First Years of Piracy (1991)
    * The Story of Jolly Roger (1998)
    * 20 Years in History (2003)
    * Best of Adrian (2006)

 Singles and EPs

    * "Victim of States Power" (1984)
    * "Bad to the Bone" (1989)
    * "Wild Animal" (1990)
    * "Little Big Horn" (1991)
    * "Lead or Gold" (1992)
    * "The Privateer" (1994)

Split releases

    * Death Metal (1984)

Tribute albums

    * The Revivalry - A Tribute to Running Wild (2005)
    * Rough Diamonds - A Tribute to Running Wild (2005) (available as a free download on the official website)
    * ReUnation - A Tribute to Running Wild (2009)


Източници
http://de.wikipedia.org/...unning_Wild

Последна редакция от dog77 - 01.09.2010, 21:27

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Running Wild

Администратори

Страницата се администрира от:

/dog77

Фенове

magichornik

magicho...

Skid Row
salexbg

salexbg

FOX LIMA
evgeninik

evgeninik

Running Wild
bpunchev

bpunchev

metalwar

metalwar

Manowar
diddro

diddro

hard rock
Chromatic

Chromatic

Disturbed
Vladi_88

Vladi_88

Dragomir Draganov
dog77

dog77

Manowar
  • Посещения:157569
  • Редакции:36229
  • Коментари:0

Най-слушана музика

Най-активни

Chromatic

Chromatic

Последно редактирани: Marilyn Manson , LP , Helloween

Последно слушани: Disturbed

VRock

VRock

Последно редактирани: Kamelot , Dream Theater , Ахат

Последно слушани: Xandria , Axel Rudi Pell

valentintonchev

valentintonchev

Последно редактирани: Uriah Heep , status quo , Richard Clayderman

Последно слушани: Gummy Bear Song , САВА ПОПСАВОВ

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg