Ozzy Osbourne / Биография


          Ози Озбърн -Ozzy Osbourne (John Michael Osbourne, роден на 3 декември 1948г. в Астън, предградие на Бирмингам, Англия) е бивш фронтмен на рок-групата Black Sabbath и популярен соло музикант.

        Ози Озбърн започва да се занимава с музика, за да се отърве от проблемите със закона, които го съпътстват през неговата младост. С този период от живота му са свързани и прочутите му татуировки, направени по време на 6-седмичния му престой в затвора Winson Green.

        Музикалните му амбиции се избистрят в средата на 60-те, когато е вокалист в The Music Machine. След нея е певец и в групата The Approach, но лични недоразумения го принуждават да я напусне. Следващата му група се нарича Rare Breed. В нея се запознава с бъдещия басист на Black Sabbath - Terence "Geezer" Butler. През 1968г. Butler е поканен да се присъедини към Tony Iommi и Bill Ward в новосъздаваща се група. Благодарение на него Ozzy също се озовава в екипа. Заедно с Alan Clarke и Jim Phillips те създават Polka Tulk Blues Band. Тя обаче се разпада много скоро, за да се превърне в легендарната Black Sabbath.

        Black Sabbath имат неочакван и продължителен успех. Първите им албуми се считат за хеви-метъл канони. Групата печели огромна слава в продължение на повече от осем години. Тогава Iommi се заема да насочи стила на групата в по-прогресивно и експериментално направление, което пък не е по вкуса на Osbourne. Малко след издаването на албума Technical Ecstasy през 1976г. той е изгонен от групата. Завръща се за кратко през 1978г. и отново през 1979г. След това се фокусира върху соловата си кариера. Osbourne издава два албума Blizzard of Ozz и Diary of a Madman, заедно с китариста Randy Rhoads, басиста Bob Daisley и барабаниста Lee Kerslake.

      През 80-те и 90-те усилията на Osbourne са насочени в две направления. Първото е да продължи да прави музика без Rhoads, а второто – да се изчисти от наркотиците и алкохола. Мястото на Rhoads първо заема Bernie Torme. Той обаче не се справя с напрежението и е заменен от Brad Gillis. С негово участие е издаден албумът Speak of the Devil. По първоначален замисъл той трябва да съдържа записи на Osbourne от 1981г., но Ozzy променя мнението си и всичките паорчета в него са от годините с Black Sabbath.

        През 1982г. Ozzy е гост вокалист в поп-денс парчето Shake Your Head (Let's Go To Bed).

        Следват албумите Bark at the Moon (1983г.) и The Ultimate Sin (1986г.) – и двата са придружени от турнета. Те са плод на съвместната работа на Jake E. Lee и Osbourne.

        Пътищата на двамата се разделят през 1987г. В същото време Ozzy намира най-добрия заместник на Rhoads до днес. Това е китаристът Zakk Wylde, който се присъединява към Osbourne през 1988г. за албума No Rest for the Wicked.

        Въпреки популярността на хеви-метъл музикант, Osbourne постига комерсиален успех едва през 90-те. Началото е сложено с албума No More Tears през 1991г. От него тръгва и тенденцията външни автори да пишат голяма част от соло парчетата на Ozzy. През 1993г. се появява албумът Live and Loud. С него певецът демонстрира умората и намерението да се оттегли от музикалната сцена. Въпреки това през 1995г. той издава нов албум и започва поредица от концерти под надслов The Retirement Sucks Tour. През 1997г. на пазара се появява колекцията The Ozzman Cometh.

 

        Големият му финансов успех идва с рок-фестивала Ozzfest, който ежегодно събира големи имена в рок-музиката. Няколко пъти на сцената му се качват и легендарните Black Sabbath. Първият албум с нови песни след 7-годишно прекъсване излиза през 2001г. Заглавието му е Down to Earth, но и той, и последвалият Live at Budokan, имат посредствен успех.

Osbourne все още поддържа славата си, в голяма степен благодарение на риалити шоуто The Osbournes, което се излъчва по МТV. Той и съпругата му Sharon имат още едно шоу по МТV. Неговото заглавие е Battle for Ozzfest, а целта е неизвестни групи да получат шанс за договор и място на голямата сцена.

Източници
http://music.pop.bg/biography2886.html

Последна редакция от VRock - 11.02.2010, 17:05

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Страница Ozzy Osbourne

Администратори

Страницата се администрира от:

/VRock /UMnEPaTOP

Фенове

piypeydey

piypeydey

status quo
mapiana5

mapiana5

Deep Purple
Chromatic

Chromatic

Disturbed
Akinfa

Akinfa

Импулс
sweet_child

sweet_c...

Dio
dilyanski1

dilyanski1

Whitesnake
_Alister_

_Alister_

Metallica
rumenvelshev

rumenve...

Ozzy Osbourne
Haker4et0

Haker4et0

Metallica
VRock

VRock

Xandria
  • Посещения:34773
  • Редакции:19266
  • Коментари:27

Най-слушана музика

Най-активни

stelinkata

stelinkata

Последно редактирани: Miley Cyrus , Selena Gomez , luxeon

Последно слушани: Преслава , Disney Music

evelin1970

evelin1970

Последно редактирани: шабан шаулич , Мухарем Сербезовски , Народна Музика

Последно слушани: Manowar , 20 Blues

Chromatic

Chromatic

Последно редактирани: Disturbed , Stratovarius , Blackmore's night

Последно слушани: Disturbed

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg