Gloria / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата

Наричат я Примата и Кралицата на попфолка, а името й е синоним на талант, творческа неизчерпаемост, класа, трудолюбие, железен професионализъм, упоритост и воля. Отличава се със свой собствен стил още от началото на кариерата си и през годините се налага като еталон за подражание. Постиженията й са признати както от феновете на най-популярната музика у нас, така и от специалисти, журналисти и критици. Популярността й преминава границите на жанра и я превръща в един от най-успешните артисти в новата музикална история на България. Прецедент в попфолка са и отношенията й с „Пайнер” – през 2009 г. се навършиха 15 години от началото на съвместната им работа, което прави Глория певицата, работила най-дълго време само с една музикална компания. Те са съпродуценти и до този момент са издали заедно 13 албума. Освен хилядите концерти във всички краища на България, Глория е имала успешни изяви и извън пределите на страната – в САЩ, Великобритания, Австралия, Испания, Израел, Гърция, Турция, Македония и др.

Глория е артистичният псевдоним на Галина Пенева Иванова. Родена е в Русе на 28.06.1973, зодия Рак, в семейството на Пенко и Стефка Иванови. За първи път се качва на сцена още в детската градина. Талантът й не е случаен – цялото й семейство е музикално, а майка й и баба й са много добри певици. В рода й преобладават интелектуалци и хора на изкуството, нейни трети братовчеди са братята Борислав и Виктор Чучкови.

Детството й преминава емоционално, в игри с момчетата от махалата –Галя никога не е крила, че се разбира по-добре с момчетата, отколкото с момичетата. Когато е в шести клас, родителите й се разделят. Тя и брат й Николай отиват да живеят при баба им и дядо им в Две Могили. Поради липсата на голям избор от училища там, Галина решава да завърши гимназия със специалност "Механизатор в растениевъдството", за да вземе и професионална шофьорска книжка категория С. През 1991 година, все още ученичка, получава предложение да стане солистка на оркестър "Извор", с който вече се изявява Стефани – една от нейните най-близки приятелки и до днес.

През 1992 година, след раздяла с оркестъра, Галя създава собствена група "Лира", с която пее пет месеца. Благодарение на Светослав Стойчев – една от значимите фигури в живота й, тя решава да обърне поглед и към поп музиката. След като той й казва, че мястото й не е в кръчмите и трябва да потърси по-голямо поле за изява в различни стилове, й дава и синбеците на първите шест естрадни песни, които тя научава – на Лили Иванова, Георги Христов и др. Нейни приятели пък й дават идея за артистичния псевдоним – Глория. Така от началото на 1993-та до 1995-та, вече като Глория, тя работи като вариететна певица, а в репертоара й освен български песни, влизат и хитове на най-популярните световни звезди – Марая Кери, Уитни Хюстън, Мадона. Благодарение на русенския импресарио Капка Петкова, с която работи, Глория обикаля всички най-големи бар-вариетета в България. Работата й като вариететен изпълнител продължава и по време на записите на първите й два албума – така печели необходимите средства, за да ги финансира, тъй като ги продуцира сама.

Глория се запознава с плевенския композитор Максим Горанов, при когото подготвя и записва дебютния си албум. Повратен момент в живота и развитието й като певица се оказва срещата с Тони Дачева и орк. „Кристал”, които променят първоначалната й идея за стила на албума. Тони Дачева й дава ценни съвети относно бъдещата й кариера и създаването на песни и още същия ден Глория съчинява първия си текст – „Децата – те са всичко на света”. Това е и първата нейна авторска песен, която поставя началото на една бляскава кариера. Първият й хит – "Нека останем приятели", е написан от Димчо Делев, с когото се срещат в студиото на Максим Горанов. Песента е включена в компилация на издателската фирма "Фолктон".

Глория търси издател за вече записания си дебютен албум, когато се запознава с Мария и Митко Димитрови. Те я чуват в нощния бар на „Интерхотел” – Велико Търново. И Глория, и Митко Димитров решават да поемат риска да работят заедно, въпреки че не се познават. Тя го впечатлява с амбицията си и с увереността в качеството на песните си. Така Глория става първата самостоятелна певица, която „Пайнер студио” издава – през ноември излиза дебютният й албум "Щастието е магия". Песните в него са в стилистика, необичайна за попфолка до този момент, но рискът се оказва оправдан. Албумът предизвиква истински бум, продава се в рекорден тираж, а видеокасетата печели тоталното одобрение на публиката. Ражда се звездата на Глория.

1994
Глория се запознава с плевенския композитор Максим Горанов, при когото подготвя и записва дебютния си албум. Повратен момент в живота и развитието й като певица се оказва срещата с Тони Дачева и орк. „Кристал”, които променят първоначалната й идея за стила на албума. Тони Дачева й дава ценни съвети относно бъдещата й кариера и създаването на песни и още същия ден Глория съчинява първия си текст – „Децата – те са всичко на света”. Това е и първата нейна авторска песен, която поставя началото на една бляскава кариера. Първият й хит – "Нека останем приятели", е написан от Димчо Делев, с когото се срещат в студиото на Максим Горанов. Песента е включена в компилация на издателската фирма "Фолктон".

Глория търси издател за вече записания си дебютен албум, когато се запознава с Мария и Митко Димитрови. Те я чуват в нощния бар на „Интерхотел” – Велико Търново. И Глория, и Митко Димитров решават да поемат риска да работят заедно, въпреки че не се познават. Тя го впечатлява с амбицията си и с увереността в качеството на песните си. Така Глория става първата самостоятелна певица, която „Пайнер студио” издава – през ноември излиза дебютният й албум "Щастието е магия". Песните в него са в стилистика, необичайна за попфолка до този момент, но рискът се оказва оправдан. Албумът предизвиква истински бум, продава се в рекорден тираж, а видеокасетата печели тоталното одобрение на публиката. Ражда се звездата на Глория.Награди:

Откритие на годината – Вестник "24 часа"
През ноември излиза вторият албум на Глория "За добро или зло". Като безспорни хитове се открояват заглавната песен, "Приятелко, ти моя, най-добра", "Оставете ме на мира". Промоция на албума е направена в Бургас.

"За добро или зло" става най-продаваният албум за годината в България, а тиражът му надминава дори този на дебютния й албум. Интересът към Глория е огромен, тя пътува по участия всяка седмица, във всички краища на България, затова и решава окончателно да прекрати работата си като вариететна певица.Награди:

Най-продаван албум на годината за България – "За добро или зло" от „Пайнер студио”

1996
Докато се радва на огромния успех на втория си албум, Глория разбира, че е бременна. Човекът, с когото дели живота си, е композиторът Илия Загоров, създал голяма част от песните й в първите години на кариерата й. Докато очаква първото си дете, Глория записва и пет нови песни, включени в следващия й албум "Ангел с дяволска душа", в който освен нейни изпълнения присъстват и песни на Стефани, Венци Василев и Атанас Колев, близък приятел на звездата. Освен заглавната песен, тотален хит става "Дар от Бога", по текст и музика на самата Глория.

Албумът се появява на пазара точно на 30 септември – денят, в който се ражда Симона, дъщерята на Глория и Илия Загоров. 40 дни след раждането певицата отново тръгва по участия. Малко по-късно прави и първото си турне абсолютно на живо – с оркестър "Хаус Бенд". Турнето включва концерт в зала "Христо Ботев" в София пред близо 5000 душиНагради:

Клип на годината – "Ангел с дяволска душа", реж. Николай Скерлев, от „Пайнер студио”
1997
През септември излиза албумът "Носталгия". Едноименната песен, по текст на Глория и музика на Илия Загоров, изиграва ключова роля в кариерата на Глория и се превръща не само в химн на всички емигранти, но и в една от най-култовите песни в жанра и до днес. Глория отново е автор на някои от текстовете и мелодиите в албума. Промоцията е направена в ресторант "Перфект" в София и събира стотици нейни почитатели.

На пазара се появява и първата по рода си сборна компилация „Попфолк фиеста”, в която освен Глория се изявяват и Илия Загоров, и други обичани изпълнители. Албумите от този тип се превръщат в традиция през следващите години.
1998
Глория става първата попфолк певица, поканена на турне в САЩ. В Чикаго тя снима и клип на заглавната песен от предстоящия си албум "100% жена". Десет от единадесетте песни в албума са по текст и три – по музика на Глория, седем са композирани от Илия Загоров. За пореден път Глория залага на изцяло авторски проект с утвърдени български творци. Втората част на „Попфолк фиеста” също излиза през тази година.Награди:

Певица на годината – Годишни награди "Нов Фолк"

Хит на годината – "100% жена" – Годишни награди "Нов Фолк"

Изключителни постижения – Годишни награди "Нов Фолк"

Награда за цялостно творчество – Награди на "Хит коктейл"

1999
През юни излиза първият бестов албум на Глория, събрал най-големите й хитове до момента. Промоцията е направена в комплекс "Приказките" край Харманли. През същата година Глория става първият попфолк изпълнител с концерт в Гърция. Появява се и третата, поредна част на "Попфолк фиеста" – компилация, дала шанс за изява на много млади изпълнители от бранша.Награди:

Певица на годината – Годишни награди "Нов Фолк"

Първа награда на публиката за песента "Българка" – Фестивал "Тракия Фолк 1999"
2000
На 20 април на пазара се появява албумът "12 диаманта", чийто компактдиск става златен по продажби. За пореден път Глория пише всичките си текстове. Като тотални хитове се открояват "Сбогом, адиос", "Дива нощ", "Златна клетка", "Радост-тревога", народната "Ах, къде е мойто либе", "Кукла на конци" и др. "12 диаманта" е албумът на Глория с най-много промоции – цели три в рамките на два месеца. Най-грандиозната от тях се провежда в Зала 1 на НДК. Това е първият самостоятелен концерт на Глория в най-голямата концертна зала у нас, а от сцената поздрави към нея отправят и някои от най-известните й колеги.

„Попфолк фиеста 4” е другият дълго чакан албум, който излиза през 2000 г. и съдържа поредния голям хит на Глория – „Като куче и котка”. Освен нея с песни в компилацията участват още Ивана, Коста Марков, Весела, Мария Загорова, Илия Загоров.

През 2000 г. чрез допитване, организирано от Кметството, повече от 90 000 жители на община Русе избират Глория за гост на традиционния събор в местността "Текето". Интересът към събитието е грандиозен и концертът на звездата минава пред повече от 25 000 зрители.


2001
През юли Глория става първата попфолк певица, поканена да пее във Великобритания – концертът й е в лондонската зала „Астория”.

Новият, осми поред неин албум, излиза на 21 август и носи името "Илюзия". Освен заглавната песен, тотални хитове стават "Ако бях се родила река", "Жените са цветя" (в дует с Тони Дачева), "Не остарявай, мамо", "Добре дошъл", "Любовен дъжд", "Ледена кралица". Промоцията на "Илюзия" е в столичния "Ай клуб", пред повече от 1 000 почитатели на певицата.

На 27 декември Глория и Илия Загоров заминават за САЩ, където тя пее за втори път пред нашите сънародници.Награди:

Албум на годината – "Илюзия" – Годишни награди "Нов Фолк"

Изключителни постижения – Годишни награди "Нов Фолк"

Видеоклип на годината – "Илюзия", реж. Николай Скерлев – Фестивал "Златният Мустанг"

Певица на годината – вестник "Фолк ревю"
2002
На 19 март Примата на модерния фолк отново проправя пътя на жанра в чужбина – тя изнася много успешен концерт в Испания, а репортаж от шоуто е излъчен по испанската "Tele Madrid". За 24 май Глория, заедно с Десислава и Славка Калчева, правят незабравим концерт в гръцката зала "Йера Одос". През юли, съвместно с Илия Загоров, изнасят концерт в Тел Авив, Израел. През октомври Глория получава поредното признание – Mtel я обявява за един от 35-те гласове на България.Награди:

Най-успешен посланик на ТВ "Планета" по света - Награди на "Планета"

Изключителни постижения - "Нов Фолк"

2003 година се оказва повратна в кариерата на Глория. През май се появява деветият й самостоятелен албум, носещ заглавието "Крепост" и включващ хитовете "Феникс", "Лабиринт", "Очакване", "Не заслужаваш", "Крепост", "Белите манастири", "На неверен да съм вярна" и др. През същата година, заедно с Людмил Иларионов – Люси и Николай Нанков, Глория създава едни от най-ефектните клипове в жанра, образци за перфектно видео и до днес: „Феникс”, „Крепост”, „Лабиринт”. Албумът

„Крепост” получава своята грандиозна промоция навръх 30-тия рожден ден на Примата, когато тя изнася втория си самостоятелен концерт в Зала 1 на НДК. През юни Глория е поканена за рецитал на фестивала "Тракия Фолк", а през септември пее на гала вечерта на "Пирин Фолк" Сандански.Награди:

Певица на годината – Годишни награди "Нов Фолк"

Албум на годината – "Крепост" – Годишни награди "Нов Фолк"

Видеоклип на годината – "Крепост", реж. Людмил Иларионов-Люси – Годишни награди "Нов Фолк"

Видеоклип с най-добри специални ефекти - "Лабиринт", реж. Петьо Картулев и Николай Нанков – Годишни награди на "Планета"ТВ

Видеоклип с най-добра режисура – "Крепост" – Годишни награди на "Планета"ТВ

Видеоклип с най-добър сценарий – "Крепост" – Годишни награди на "Планета"ТВ
През март 2004-та публиката за първи път чува "Не сме безгрешни" – първият дует на Глория и Азис. Песента е записана специално за концерта за връчването на Годишните награди „Нов фолк” и се превръща в тотален хит за броени дни, независимо от липсата на видеоклип.

Няколко месеца по-късно се появяват "Присъда" и "Намери си майстора" – още два тотални хита на Примата. Съвсем закономерно Глория е певицата, която закрива първото лятно турне на „Пайнер”. Заедно с нея на грандиозните концерти по стадионите в България пеят още седем от най-обичаните певици на фирмата.

Същото лято се появява и вторият й бест албум, озаглавен "10 години" и включващ най-запомнящите се песни в 10-годишната й кариера.Награди:

Песен на годината – "Присъда" – Годишни награди "Нов Фолк"

Дуетна песен на годината – "Не сме безгрешни" с Азис – Годишни награди "Нов Фолк"

Най-добро изпълнение на живо – Годишни награди "Нов Фолк"

Специална награда на "Пайнер ООД" за 10-годишна ползотворна съвместна работа – Годишни награди на "Планета"ТВ
2005
На пазара се появява единадесетият албум на Глория, озаглавен "Влюбена в живота". Като най-успешни песни от него се открояват "Изповед", "Влюбена в живота", "Спасение", "Обич моя".

През септември Глория отново изнася рецитал на фестивала "Пирин Фолк", където получава и почетна награда за Принос към развитието на българската музика. В края на годината Глория става първата българска попфолк звезда с концерти в Австралия, които преминават при изключителен интерес.Награди:

Най-красива личност на България – списание "Кой"

Награда за развитие на българската музика – Фестивал "Пирин Фолк"

Успехи зад граница – Годишни награди "Нов Фолк"

Голяма награда за Изключителни постижения – Годишни награди "Нов Фолк"
2006-та е една от най-продуктивните за Глория години – тя заснема цели пет видеоклипа. Един от тях е на съвместната й песен с популярната сръбската група „Луна” – „Кръговрат”, която се налага като един от най-големите хитове на годината. През декември излиза и една много специална песен, която Глория посвещава на всички свои фенове – озаглавена е "Благодаря", по текст на Мариета Ангелова и музика на Димитър Петров.
„Благодаря” дава име и на поредния самостоятелен албум на Глория, който се появява на пазара през март. Албумът включва една от най-емблематичните песни на Глория – баладата"Ако те няма", за която по-късно тя печели и награда за Песен на годината. В албума намира място и първият дует с дъщеря й Симона, озаглавен "Моята първа награда". "Благодаря" става един от трите най-продавани албума на "Пайнер" за годината.

През октомври Глория и Азис представят втората си съвместна песен – "Прави любов, а не война".

В първото полугодие на 2007 г. Глория е поканена в журито на първото българско издание на популярния световен риалити формат "Мюзик Айдъл". В него тя оценява кандидатите за слава заедно с Йорданка Христова, Дони и Слави Трифонов.Награди:

Песен на годината – „Ако те няма” – Годишни награди „Нов Фолк”

Любовна песен на годината – „Ако те няма” – Любовни музикални награди на радио "Романтика"

Певица на десетилетието – Годишни награди „Нов Фолк”

Видеоклип на десетилетието – „Крепост” – Годишни награди „Нов Фолк”

Награда за изключителен принос в развитието на музикалната индустрия – Годишни награди на „Планета”ТВ
По случай своя десетгодишен юбилей списание „Нов фолк” прави специално допитване до читателите си. Те избират Глория за Певица на десетилетието, а „Крепост” – за Видеоклип на десетилетието. Наградите са й връчени на церемония през пролетта на 2008-ма.

По-късно през годината Примата залага на три нови песни – дискотечните "Еднопосочен път", "Дяволска любов" и "Усещане за мъж", които се сдобиват с видеореализации, режисирани от Николай Нанков.Награди:

Награда за цялостен принос – Годишни награди „Нов Фолк”

Звезда на „Блясък” – Годишни награди на списание „Блясък”
2009
През пролетта в "Шоуто на Азис" Примата представя за първи път най-новата си песен – баладата по музика на Мартин Биолчев "Можеш ли да ме обичаш", чийто клип се завърта през лятото. Глория пуска още едно парче за летния сезон – тематичното „Лятно пълнолудие”, по музика на Велислав Драганински и текст на Мариета Ангелова.

На 22 октомври Глория за трети път взривява Зала 1 на НДК със самостоятелния си концерт "15 години златни хитове". Такова заглавие получава и тройният й бест, който се появява ден преди спектакъла и включва 45 от най-обичаните й песни през годините. На сцената на най-голямата концертна зала в България певицата представя и най-новия си клип към песента „Хипноза”, в който е по-провокативна от всякога.


Награди:

Най-добро изпълнение на живо – Годишни награди „Нов Фолк”

Специална награда за най-успешна 15-годишна музикална кариера – Годишни награди на „Планета”ТВ

Най-харесвана попфолк певица – радио „Сигнал плюс”

Любовна песен на годината – „Можеш ли да ме обичаш” – Любовни музикални награди на радио "Романтика"
Освен като певица, Глория за пореден път се доказва и като човек – в началото на февруари заедно с много свои колеги се включва в благотворителната инициатива за набирането на средства за пострадалите при разрушителното земетресение в Хаити. В студиото на бТВ тя се представя с песента „Българка”.

През март излиза поредната й нова песен – „Остани тази нощ”. Тя е първата, която „Дийп Зоун Проджект” композират за Глория. Режисьор на видеоклипа е Людмил Иларионов-Люси.

Още няколко нови попфолк сингли пуска певицата през 2010-та – „Целувай още”, „Вярвам в любовта”, „Почти непознати” (в която участва и Илиян) и „До последната сълза”, като само последната не е придружена с видеоклип.

През годината тя обогатява и колекцията си със записани популярни народни песни, като представя свои интерпретации на „Зайди, зайди” и „Къде и да одиш” в празничната програма за Гергьовден на телевизия „Планета фолк”.

Навръх Коледа Глория за втори път се включва в благотворителната кампания „Българската Коледа” по покана на президента на Република България Георги Първанов. На концерта, който се излъчва директно по БНТ, тя изпълнява „Тиха нощ, свята нощ” заедно с вокална група „Вочереле”.

Глория: И в Света залагат на монтаж и изчистени кадри

 

Най-новата песен на Глория „Жен­ското сърце" вече има и видеоклип - без да съобщава предварително намерението си, Примата го засне в началото на март под режисурата на Николай Нанков. „Снимахме един ден - започнахме в единайсет су­тринта и в дванайсет вечерта бяхме готови. Концепцията на клипа е да има повече визии, повече изчистени кадри. Мисля, че Ники Нанков направи перфектния монтаж - динамичен, с компютърни ефекти. Самата песен предразполага за това, такова беше и моето виждане, и неговото", спо­деля Глория.

Две снимачни площадки е използ­вал екипът. „Благодаря на Орлин, собственика на Автокъща А2, къде­то снимахме - той ни предостави и една страхотна червена кола за клипа. Втората локация беше пиано бар „Red Room", разказва Глория и обяснява, че след многото клипове, които вече са снимали заедно, са се сработили страхотно и с екипа на Ники Нанков, и с гримьора Кирил Ча-лъков, и с фризьорите от „Фетиш" - и вече се разбират само с поглед каква визия трябва да направят. Стайлин-гът е дело на Глория и модна къща Za дизайн, които са изработили всички тоалети специално за клипа - само един от тях имаше предварителна премиера на сцената в зала „Универ­сиада" при връчването на Годишните награди на „Планета"ТВ.

Във видеото участват и две момичета от балет „Магия" - Вили и Неци. Мъж обаче няма и това не е случайно. „Разчитахме изцяло на мо­дерния и динамичен монтаж - лично на мен това много ми допада, а като гледам и в световен мащаб залагат точно на монтажа и изчистените кадри. Такава беше идеята ни с Ники Нанков, затова го направихме по този начин", обяснява липсата на сюжет във видеото Глория. Разбира се, тя не отрича напълно клиповете, в които има история - просто смята, че не всяка песен е подходяща за та-кава визуализация.


Източници
http://gloriaofficial.co...o=biography

Последна редакция от r66 - 05.10.2011, 15:05

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Gloria

Администратори

Страницата се администрира от:

/r66 /tanq09 /vladi_9

Фенове

danipetrova1971

danipet...

Shania Twain
TanqSt

TanqSt

danimp_85

danimp_85

RBD
dani_25

dani_25

tanq09

tanq09

muzika za vseki
galqmiteva

galqmiteva

ГРЪЦКА МУЗИКА
kobra1736

kobra1736

Justin Bieber-you small
stakabo

stakabo

Sandra (Сандра)
jofal4e

jofal4e

примата Глория
yakisiklii

yakisiklii

Murat Evgin
  • Посещения:486138
  • Редакции:206195
  • Коментари:6

Най-слушана музика

Най-активни

r66

r66

Последно редактирани: Gloria , Тони Дачева , NASKO *STAR*

Последно слушани: Gloria

c0LLiDe

c0LLiDe

Последно редактирани: Nightwish , Tarja Turunen , AFTER FOREVER

Последно слушани: Project Arcadia

Kleo-

Kleo-

Последно редактирани: HAMMERFALL , hard rock , Рок и метъл балади

Последно слушани: Sirenia , инструментали , Stratovarius

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg