ENIGMA (ЕНИГМА) / Биография


Енигма (Enigma, от гр. αίνιγμα — „загадка“) е музикален проект на румънеца Майкъл Крету. Музиката се определя като ню ейдж, като съдържа грегориански напеви, етно елементи, съвременно звучене и дълбоки послания.


История

В края на 70-те Крету започва активно да се занимава самостоятелно с музика и освен, че има няколко колаборации с различни музиканти, той продуцира и албумите на съпругата си Сандра. Преди Енигма, той издава няколко албума под собственото си име, но нито един от тях не се продава добре.

В този момент Крету замисля създаването на ню ейдж денс, все още неназован, първи сингъл. Оставяйки настрани старите си навици и правила, той поема нов курс и през декември 1990, след 8 месеца подготовка, представя на широката публика своя изключително успешен албум „MCMXC a.D.“, който печели повече от 60 платинени награди в световен мащаб. Албумът се оказва първият комерсиален успех на Крету и то благодарение на неочаквания успех на сингъла „Sadness (Part I)“, в който се преплитат грегориански песнопения и сексуални гласови алюзии с танцувален ритъм, нещо което моментално привлича общественото внимание. Крету обяснява за албума, че той разказва за мистериозни престъпления и философски теми като например тази за живота след смъртта, което дава и името на проекта - Енигма. Още преди това той е ползвал грегориански песнопения, но тогава в песента на Сандра от 1987 „Everlasting Love“. Песента „Sadeness (Part I)“ бързо изкачва челните места на класациите в Германия и Франция, превръщайки се скоро след това в световен хит. По думите на Крету типичното звучене на Енигма е инспирирано от една негова случка, когато заспива в лондонското метро.

Преди издаването на първия албум на Енигма, Крету е изключително предпазлив относно дебюта си и решава да не споменава истинските имена на повечето от участвалите в записването на албума хора. Той се подписва като Кърли М.К., а албумът съдържа оскъдна информация за проекта, засилвайки мистерията около създателите му и карайки мнозина да правят предположения дали Енигма е конкретна музикална група, соло проект или цял екип.

През 1993 на Крету е предложена възможността да запише музиката към филма „Сливър“ (с участието на Шарън Стоун), но няма възможност да поеме целия ангажимент. Вместо това записва песента „Age of Loneliness (Carly's Song)“, която е използвана във филма и включена в официалния му саундтрак.

През същата година излиза вторият албум на Енигма „The Cross of Changes“, който до известна степен преповтаря успеха на дебюта и успява да получи още по-широк положителен отзвук от страна на слушателите. Само за една година албумът успява да продаде 6 милиона копия. Въпреки успеха си и срещу двата албума се завеждат дела свързани с употребата на семпли от различни източници.

През 1996 „Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!“ (на френски „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“) е издаден. Идеята на Крету е третият албум да бъде дете на предните два и затова той включва смесица от грегориански песнопения и традиционни племенни напеви. Въпреки че албумът е толкова прецизно записан, колкото и предните два, той не успява да пожъне успеха, на който се радват първите две издания на Крету. Това води и до съкращаването на предварително обявените три сингъла до два, като третият „The Roundabout“ е отменен без никакви изявления през 1998.

За четвъртия албум „The Screen Behind the Mirror“ от 1999 Крету използва семпъл от кантататаКармина Бурана“ на Карл Орф в четири песни от албума. Този път грегорианските елементи са сведени до минимум, но за сметка на това флейтите шакухачи и други традиционни за Енигма музикални елементи се запазват. Единствените сингли от албума са „Gravity of Love“ и „Push the Limits“. Рут-Ан Бойл от трип-хоп групата Olive и Андрю Доналдс участват за първи път в проект на Енигма, превръщайки се от тук насетне в постоянни гост вокали в продукциите на Крету.

През 2001 Енигма издават чисто новата песен „Turn Around“, която съпътства компилациите „Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits“ и „Love Sensuality Devotion: The Remix Collection“, с която по думите на Крету се слага край на първата глава от проекта Енигма. Във връзка с издаването на бест албума, в мюнхенския планетариум се провежда светлинно шоу.

За мнозина албумът от 2003 „Voyageur“ представлява цялостна промяна в проекта Енигма. Практически всички познати до сега типични елементи на Енигма (грегорианските напеви, етно елементите, известните флейти шакухачи) отсъстват от албума. Всичко това оказва влияние върху начина, по който слушателите възприемат музиката на Енигма, и много от тях се отнасят с недоверие към новото звучене. Това се отразява и в продажбите. Чисто статистически, всеки студиен албум на Енигма е успял да продаде едва половината от предишното издание на Крету.

На 28 август 2005 мениджърите на Енигма обявяват издаването на самостоятелния сингъл „Hello and Welcome“. Издаването му е насрочено за октомври същата година, след това е изтеглено за 25 ноември 2005, и в крайна сметка е издаден чак на 10 март 2006 в Германия. Песента също така е и част от интродукцията на немския боксьор Феликс Щурм и като цяло тя няма почти нищо общо с по-старите идеи на групата.

На 26 септември 2006 е издаден шестият поред студиен албум на Енигма „A Posteriori“. Той съдържа нова версия на „Hello and Welcome“, както и предварително обявената за сингъл „Goodbye Milky Way“, която така и не вижда публично издаване. Албумът има по-голяма насоченост към електронната музика и техното от което и да е друго предишно издание. Концепцията му се развива около теми като астрономия, физика, история и социология. Версия на ДВД на „A Posteriori“ е издадена на 16 декември 2006, като то включва калейдоскопични изображения в синхрон с подобрения многоканален звук на албума.

През март 2007 е издаден албумът „Private Lounge Remix“, представляващ ремикс на „A Posteriori“ и пуснат в онлайн магазините на Apple iTunes. Албумът включва ремикси на Boca Junior, Tocadisco и други популярни ремиксатори.

На 19 септември 2008 излиза Е7 „Seven Lives Many Faces“, а на 8 август — пилотният двоен сингъл „La Puerta del Cielo / Seven Lives“. За 20 ноември 2009 г., е обявено предстоящото издаване на бокс-сет компилацията "The Platinum Collection".

Влияния

Първите два албума на Крету спомагат за създаването и популяризирането на много групи и музикални проекти, подобни на Енигма. Era, проект на Ери Леви и Gregorian, водена от Франк Петерсон, са едни от най-популярните групи, които се занимават със създаването на песни, пряко заемащи от грегорианските песнопения. Енигма и Дийп Форест също така се считат от мнозина за фундаменталните групи, спомогнали за популяризирането на етно-фюжъна, смесица между електроника и традиционна/племенна музика. От друга страна Енигма се възприемат и за един от музикалните проекти първосъздатели на ню ейджа, активно работили за утвърждаването му в общото музикално пространство.

Музиката на Енигма е повлияла и на много други музикални проекти в ню ейдж средите. Популярни примери са албума на Делериум „Semantic Spaces“, албумите на Майк Олдфийлд „Songs of Distant Earth“ и „Tubular Bells III“, всички албуми на B-Tribe, както и някои песни на Сара Брайтман.

Семпли и дела

През 1994 срещу Крету е заведено дело от името на мюнхенския хор Kapelle Antiqua и лейбъла, който го издава — Polydor Germany, за потъпкване правото на индивидуалност чрез намеса в семплите, които са използвани в „Sadeness (Part I)“ и „Mea Culpa“. Въпреки, че цялостната музикална композиция е била в свободния музикален регистър, то записите на Kapelle Antiqua са били с авторски права.

Крету не е пощаден и от второ дело за неправомерно семплиране, което се завежда този път през 1998 от Куо Инг-нан и Куо Хсиу-чу от тайванското племе Ами, този път за ползването на вокалите им в „Return to Innocence“. Двете дела завършват със споразумение, но освен, че ищците са компенсирани и признати като източници на ползваните семпли, Крету също така губи анонимността, която е искал да запази след издаването на първия си албум.

За следващите си два албума Крету не допуска грешката да не спомене всички ползвани семпли, избягвайки каквито и да е потенциални искове. За петия и шестия албум той не ползва вече никакви семпли.

Състав

 • Дифанг - тайвански народен изпълнител - бек вокал в „Return to Innocence“.
 • Андрю Доналдс е вокалист в Е4 и Е5.
 • Дейвид Феърстайн- пише текстове за Е1, Е2, Е3.
 • Йенс Гад ремиксира, продуцира, прави китарните сола и пее.
 • Елизабет Хютън е гласът в „The Voice of Enigma“ от Е1.
 • Йохан Замбриски е дизайнер на обложките за всички албуми.
 • Луиза Стенли е основният „шепнещ“ глас за първите три албума.
 • Майкъл Крету е основната фигура зад Enigma — композира, пише текстовете, продуцира, ремиксира и пее.
 • Питър Корнелиъс — китарни сола за първия и втория албум.
 • Рут-Ан Бойл първоначално вокал на английската група Olive, вокал в E4 и Е5.
 • Сандра е един от „шепнещите“ гласове, но не пее в проекта.
 • Франк Петерсон помага на Крету за първия албум.

Дискография

Албуми [редактиране]

Майкъл Крету е сключил договор с Virgin Records за осем албума, поредният излизащ на всеки три години. Последният албум (или Е8) се очаква през 2012.
Албуми Вид Име Година на издаване Студийни албуми MCMXC a.D. 1990 The Cross of Changes 1993 Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! 1996 The Screen Behind the Mirror 1999 Voyageur 2003 A Posteriori 2006 Seven Lives Many Faces 2008 Компилации Trilogy 1998 Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits 2001 Love Sensuality Devotion: The Remix Collection 2001 15 Years After 2005 Platinum Collection 2009


Сингли

В България няма нито един официално издаден сингъл.

Песен Година Албум "Sadeness (Part I)"
1990 MCMXC a.D. "Mea Culpa (Part II)"
1991 MCMXC a.D. "Principles of Lust"
1991 MCMXC a.D. "The Rivers of Belief"
1991 MCMXC a.D. "Return to Innocence"
1993 The Cross Of Changes "Age of Loneliness"
1994 The Cross Of Changes "The Eyes of Truth"
1994 The Cross Of Changes "Beyond the Invisible"
1996 Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! "T.N.T. for the Brain"
1997 Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! "Gravity of Love"
1999 The Screen Behind The Mirror "Push the Limits"
2000 The Screen Behind The Mirror "Turn Around"
2001 Love Sensuality Devotion - The Greatest Hits "Voyageur"
2003 Voyageur "Following the Sun"
2003 Voyageur "Boum-Boum"
2004 Voyageur "Hello and Welcome"
2006 A Posteriori "Goodbye Milky Way"
2006 A Posteriori "La Puerta del Cielo / Seven Lives"
2008 Seven Lives Many Faces

Източници
http://bg.wikipedia.org

Последна редакция от salexbg - 22.01.2010, 22:24

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница ENIGMA (ЕНИГМА)

Администратори

Страницата се администрира от:

/salexbg /meri7

Фенове

diala

diala

Celine Dion
venitoo

venitoo

Vangelis
lov4eto

lov4eto

music instrurctor
MasterPlan

MasterPlan

Raina
zuzapuza

zuzapuza

Ballads
ICOKOROLA99

ICOKORO...

Ъпсурт
radolinaaa

radolinaaa

подбрани сръбски хитове
maira1

maira1

Madonna
bardokva0203

bardokv...

ЕВЪРГРИИНИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА
mishel64

mishel64

Michael Jackson
 • Посещения:71113
 • Редакции:46505
 • Коментари:29

Най-слушана музика

Най-активни

nanculito

nanculito

Последно редактирани: Mariah Carey , John Mellencamp , The Temptations

Последно слушани: Bobby Darin

zev

zev

Последно редактирани: The Beatles , Ирфан , Roy Orbison

Последно слушани: Dead Can Dance

ionnsy

ionnsy

Последно редактирани: Miley Cyrus fen , disney words , JONAS_BROTHERS_FEN

Последно слушани: Miley Cyrus fen

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg