Delirium / Биография


Delerium е група от Ванкувър, Канада, създадена през 1987г. С развиването на групата, стилът им става все по-комплексен, включвайки dark ethereal ambient, voiceless industrial soundscapes и електронна поп-музика.

Традиционно Delerium има двама членове, но единственият постоянен от създаването й до днес е Bill Leeb. Leeb е гост музикант в ранните проекти на Skinny Puppy, но след 1986г. решава да създаде свой собствен проект Front Line Assembly, съвместно с Michael Balch. По-късно двамата създават Delerium и издават първия си албум Faces, Forms, & Illusions. След като Balch напуска Front Line Assembly и Delerium, Leeb започва да работи с Rhys Fulber. Двамата издават няколко албума, а периодът на съвместната им работа отбелязва развитие в стила от по-тъмен амбиент към по-танцувален звук. След излизането на Karma, Fulber напуска групата, а Leeb започва раябота с продуцента Chris Peterson и заедно издават Poem. През 2003г. Leeb и Fulber отново се събират и издават последния до този момент албум на групата - Chimera.
От издаването на Semantic Spaces насам, в проектите на Delerium участват много вокали, повечето от които жени. Сред тях са Kristy Thirsk, Sarah McLachlan, Leigh Nash (от Sixpence None the Richer), Lisa Gerrard, Jaël (от швейцарската група Lunik), Camille Henderson, Nerina Pallot и Jacqui Hunt (от Single Gun Theory). Единственият мъж, освен Leeb, който се изявява като вокалист в албуми на Delerium, е поп-певецът Matthew Sweet.

Безспорно най-успешният албум на Delerium е Karma. Те са относително непознати на поп-сцената преди издаването на Semantic Spaces. Комерсиалният успех на групата идва със сингъла Silence, в който са включени вокали на Sarah McLachlan. През 2000г., три години след издаването на албума Karma, в клубовете започват да се въртят ремикси на песента Silence, продуцирани от DJ Tiësto, Airscape, Fade и др. Възникналият интерес отпраща сингъла на трето място в британските класации.
През януари 2005г. Delerium участват в благотворителния концерт във Ванкувър One World, след цунами вълните през 2004г. Там Silence е изпълнена за първи път на живо.

Дискография
Албуми
• Faces, Forms & Illusions (Dossier, 1987), LP / CD
• Morpheus (Dossier, 1989), LP / CD
• Syrophenikan (Dossier, 1990), LP / CD
• Stone Tower (Dossier, 1991), LP / CD
• Euphoric (Third Mind, 1991), EP / CD
• Spiritual Archives (Dossier, 1991), LP / CD
• Spheres (Dossier, 1994), LP / CD
• Spheres 2 (Dossier, 1994), LP / CD
• Semantic Spaces (Nettwerk, 1994), CD
• Karma (Nettwerk, 1997), CD
• Karma (w / bonus disc) (Nettwerk, 1997, 1999, 2000), 2CD
• Poem (Nettwerk, 2000), CD
• Poem (w / bonus disc) (Nettwerk, 2000), 2CD
• Chimera (Nettwerk, 2003), CD
• Chimera (w / bonus disc) (Nettwerk, 2003), 2CD

Сингли

• Flowers Become Screens (Nettwerk, 1994), CDS
• Incantation (Nettwerk, 1994), 12
• Euphoria (Firefly) (Nettwerk, 1997), CDS
• Duende (Nettwerk, 1997), CDS
• Silence (Nettwerk, 1999, 2000), CDS
• Heaven's Earth (Nettwerk, 2000), CDS
• Innocente (Nettwerk, 2001), CDS
• Underwater (Nettwerk, 2002), CDS
• After All (Nettwerk, 2003), CDS
• Run For It (Nettwerk, 2003), CDS
• Truly (Nettwerk, 2004), CDS
• Silence 2004 (Nettwerk, 2004), CDS

Компилации

• Reflections I (Dossier, 1995), CD
• Reflections II (Dossier, 1995), CD
• Archives I (Nettwerk, 2002), 2CD
• Archives II (Nettwerk, 2002), 2CD
• Odyssey: The Remix Collection (Nettwerk, 2002), 2CD
• The Best Of (Nettwerk, 2004), CD

Ремикси
• Speedy J – Pull Over (1997)
• Tara MacLean – Divided (2000)
• Sasha Lazard – Awakening (2002)
• Lunik – Waiting (2003)

Компилаии, които включват Delerium
• Tomb Raider Soundtrack (Elektra / Wea, 2001), CD
• Best of Mystera (Polys, 2000), 2CD

Източници
http://music.pop.bg/biography1131.html

Последна редакция от krisso - 07.05.2010, 17:10

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Delirium

Администратори

Тази страница няма администратори

Фенове

krisso

krisso

Dead Can Dance
Cyrus

Cyrus

Camp rock 2 Final jam
  • Посещения:18543
  • Редакции:16606
  • Коментари:1

Най-слушана музика

Най-активни

emil_antonov

emil_antonov

Последно редактирани: Преслава , Стефани , DILLAN

Последно слушани: Нервозни Пощар , Jencarlos Canela , Галин

allpetrov

allpetrov

Последно редактирани: Група Магазин , Danijela Martinovic , Bruce_Springsteen

Последно слушани: Danijela Martinovic

kitty_12

kitty_12

Последно редактирани: Анелия , Деси Слава

Последно слушани: Basshunter , Деси Слава





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg