Apocalyptica / Биография


Апокалиптика е финландска чело метъл група, в нея участват виолончелисти и от 2005 година барабанист. Трима от виолончелистите са завършили Сибелиус Академи в Хелзинки, Финландия. Музиката им съдържа елементи от класическа музика, нео-класически метъл, траш метъл и симфоничен метъл.


Апокалиптика
Апокалиптика във Вакен 2005
Данни Създадена Финландия Стил Чело метъл,Симфоничен метъл,Инструментален рок Период на
активност
1993-досега Музикален издател MCA Music, Inc., Zen Garden, Mercury, 20-20, Jive Records

Zomba Label Group Sony BMG

Уебсайт www.apocalyptica.com Актуален състав Еика Топинен,Пааво Льотьонен,Перту Кивилааксо,Мико Сирен Бивши членове Макс Лиля,Антеро Манинен

ИсторияАпокалиптика е създадена през 1993 когато четирима виончелисти, се събират за да изпълняват кавъри на Металика в Сибелус-Академи. Те свирят на коледно парти където сред публиката е Кари Хунинен, работещ за компанията Зен Гарден Рекърдс. След като ги чува Кари ги поставя на челно място в Зен Гарден Рекърдс.

През 1996 Апокалиптика изкарват първият си албум, „Свирене на Металика от четири виолончела“, съдържащ кавъри на Металика изсвирени на виолончело. През 1998 излиза вторият им албум, Симфония на Инквизицията, продуциран от Хиили Хиилесмаа. Албума съдържа отново кавъри на Металика, но също така и на Фейт Ноу Мор, Сепултура и Пантера. Групата решава да вкара и три свои оригинални парчета написани от Еика Топинен.

През 1999 Антеро Манинен напуска групата и е заменен от Перту Кивилааксо. През 2000 излиза третия албум, „Култ“, съдържащ 10 оригинални песни и 3 кавъра. За първи път има участие на вокали. През 2002 Макс Лиля напуска групата и отива в Хелвейн, оставя групата само с трима члена.

През 2003 излиза четвъртия албум, „Отражения“, който за първи път е от изцяло оригинални парчета на групата. Дейв Ломбардо от Слейър свири на барабаните в пет песни от албума. Той обаче няма възможността да участва с групата в турнето и за това е привлечен Мико Сирен.

През 2005 излиза пети албум, „Апокалиптика“. В него участват музиканти като Виле Вало от HIM, Лаури Илонен от Расмус и отново Дейв Ломбардо.

Апокалиптика издават своят шести албум, „Сблъсък на световете“, на 17 септември 2007. Продуциран е от Якоб Хелнер. Тил Линдеман от Рамщайн е гост вокалист за песента „Хелден“.

Юни 2008, по време на концерта "Рок в Рио" в Лисабон, Апокалиптика изпълняват 5-тата симфония на Бетовен. Записват „Не ми пука“ с певеца на Три Дейс Грейс, Адам Гонтиер.


Източници
Уикипедия

Последна редакция от futurel - 12.03.2010, 18:56

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Apocalyptica

Администратори

Страницата се администрира от:

/futurel

Фенове

hyperactive

hyperac...

Linkin Park
vanessa97

vanessa97

Ballads
nikanp

nikanp

Xolidis Xristos
futurel

futurel

Eric Clapton
BlackLabel

BlackLabel

Type O Negative
radolinaaa

radolinaaa

подбрани сръбски хитове
evil_monkey

evil_mo...

Grace Jones
MasterPlan

MasterPlan

Raina
punkrockallstar

punkroc...

Curt Cobain
piypeydey

piypeydey

status quo
  • Посещения:76677
  • Редакции:45496
  • Коментари:1

Най-слушана музика

Най-активни

stelinkata

stelinkata

Последно редактирани: Miley Cyrus , Selena Gomez , luxeon

Последно слушани: Преслава , Disney Music

lilia

lilia

Последно редактирани: The Beach Boys , Simon & Garfunkel , Four Tops

ajk

ajk

Последно редактирани: andon kostov

Последно слушани: Iskren Petzov , andon kostov

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg