ABBA / Биография


Името на групата е съставено от първите букви на собствените имена на четиримата членове (Агнета, Бени, Бьорн, Ани-Фрид). Оригинални, лесно възприемащи се мелодии, поп-аранжименти, сексапилни вокалистки - ето формулата на успеха, която превръща квартета в световна сензация за доста години напред. Разбира се, че успехът се постига с много труд, професионализъм и естествено с късмет. През 1970те години те постигат комерсиални успехи, сравними с тези на „Бийтълс“ през 1960те.

Агнета и Фрида са известни в Швеция няколко години преди формирането на групата. Бени и Бьорн се срещат за първи път през пролетта на 1966 г., но едва в 1970 г. започват да пишат песни като творчески тандем. През 1972 г. шведският музикален продуцент, автор на текстовете на много от песните им след това Стиг Андершон ги ангажира за музика към телевизионни предавания. Двамата се съгласяват и решават да обогатят музиката си с дамски вокали. Те канят да се присъединят към дуета своите приятелки Агнета и Фрида.

През 1973 г. се включват във фестивала на Евровизия с песента „Ring Ring“, но са класирани на трето място. Наградата на Евровизия спечелват на следващата 1974 г. на фестивала в Брайтън, Англия с песента „Waterloo“.

Реализират няколко успешни албума, превръщайки се в мултимилионери. За съжаление личните им конфликти стават творчески, така че в зенита на славата си групата е на път да се разпадне. Това става през 1982 г. И до ден днешен няма официално изявление за това какви са причините за разпадането на групата.

Агнета и Фрида издават няколко самостоятелни албума, които не им донасят успех. Причините за това са много. Тинейджърите слушат друга музика, а старите фенове на групата сравняват самостоятелните проекти на музикантите с тези, издадени от името на АББА. Резултатът е съкрушителен за двете вокалистки. Въпреки имената на известни композитори, поставили подписа си като продуценти, албумите са аранжирани в стилове, доста различини от потреблението тогава. Бени и Бьорн пишат музиката за мюзикъла „Шахмат“.

През 1990те имаше завръщане на интереса към група АББА. В тяхна чест е написан мюзикълът „Mamma Mia“, представян и до момента на световните сцени. През 2000 г. година на групата е предложено да се събере за световно турне при фантастични финансови условия на стойност почти 1 милиард долара. Единственият член от АББА, който категорично отказва, е Агнета. Тя издава албум през 2004 г. Фрида също издава албуми, но на шведски, и то само за скандинавския пазар. Джон Лорд от Дийп Пърпъл я поканва за участие в самостоятелния си албум през есента на 2004 г. Днес легендарното студио „Polar Music“ е закрито, а в музея на шведската култура в Стокхолм се намират, свряни в един ъгъл, китарата на Бьорн и синтезаторът на Бени.

Източници
http://bg.wikipedia.org/...D0%91%D0%90

Последна редакция от krisso - 01.04.2010, 12:06

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница ABBA

Администратори

Страницата се администрира от:

/zarkovarnabg /lubov621

Фенове

valeri1952

valeri1952

ABBA
galjamin

galjamin

ГРЪЦКА МУЗИКА
petiiva

petiiva

Графа
maira1

maira1

Madonna
KRAS7

KRAS7

Bruce Springsteen
mitak123

mitak123

подбрани сръбски хитове
yoko1

yoko1

Michael Jackson
galabina5

galabina5

ABBA
kozichkata

kozichkata

Jon Bon Jovi
zarkovarnabg

zarkova...

Тони Димитрова
  • Посещения:44639
  • Редакции:17964
  • Коментари:1

Най-слушана музика

Най-активни

traytes

traytes

Последно редактирани: Westlife , Topless DJ Milana , alizee

Последно слушани: alizee , Celtic music

krisso

krisso

Последно редактирани: Ray Charles , Delirium , James Brown

Последно слушани: Dead Can Dance , wardruna

krasi56

krasi56

Последно редактирани: hard rock , Любими песни , Ballads

Последно слушани: galena , hard rock

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg