Формация Светоглас / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата

Формация  СВЕТОГЛАС в състав Даниел Спасов, Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов представя една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика.

Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от обредния цикъл, които певците представят чрез средствата на съвременния полифоничен език. Наред с тях, особен интерес за формацията представляват произведенията на старата българска църковна музика. Те също се изпълняват за първи път, като наред с българските песнопения, певците интерпретират и непознати образци от православната традиция на Балканите и Близкия Изток.

Изпълнителите от формацията имат многобройни записи в Българското национално радио, филми в Българската национална телевизия, музикални албуми и престижни турнета в Европа, Америка, Азия и Африка. Двама от тях – Даниел Спасов и Милен Иванов, са единствените мъжки гласове - солисти на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове (Le Mystère des Voix Bulgares). През 2011 година Даниел Спасов и Милен Иванов (Двуглас) осъществяват записи в BBC – Лондон, а през 2012 година участват в проекта „Музика от манастирите”, представен в Берлинска филхармония и на фестивала „Chants Polyphoniques" Корсика Франция.

През 2012 година излиза първият музикален проект на Светоглас озаглавен "Колелото на живота". В хронологичен вид албумът представя темите за раждането, живота, смъртта и отвъдното - основни в песните и ритуалите на старата обредна система.Идеята за цикличност и повтаряемост е намерила своето отражение и неповторимо присъствие във фолклорната култура и в молитвените песнопения.Проектът "Колелото на живота" се реализира с подкрепата на Столична община.

През месец април 2013 година, формация СВЕТОГЛАС осъществява изключително успешно турне в Русия. Взискателната публиката в големите концертни зали и филхармонии на градовете Самара, Толияти, Вологда, Казан, Перм и Екатеринбург аплодира изпълненията на четиримата певци.

През месец юли 2013 година квартет СВЕТОГЛАС получава специална покана за участие във фестивала "Музика на вярата" в Казан, а през септември 2013 година взема участие в откриването на изложбата "Тракийско злато от България - легендите оживяват" в Държавния исторически музей на Москва. През февруари 2014 година певците изнасят концерт в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

През 2014 година Светоглас осъществяват записи на старинни църковни песнопения за втория си самостоятелен проект „Древни химни на православието“. Формацията има поредица успешни турнета в Русия, Англия, Норвегия, Белгия, Испания, Колумбия и Италия. Участва в Международните фестивали „Музика на вярата“ в Казан – Русия, Фестивала за духовна музика в Драмен – Норвегия, Фестивала за църковна музика „Maestro de la Roza“ в Овиедо Испания, Международния музикален фестивал в Картахена (Колумбия), фестивала "Три Култури" в Мурсия, Испания,Международния фестивал за църковна музика "Fausto Flamini" в Рим и Международни фестивал "Musiche della Terra" в Чериана Италия.

СВЕТОГЛАС - това е един спонтанен израз на българската фолклорна традиция, старата българска музика и нейната съвременна вокално-сценична интерпретация.

Източници
www.svetoglas.com

Последна редакция от Svetoglas - 11.04.2016, 23:34

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Формация Светоглас

Администратори

Страницата се администрира от:

/Svetoglas

Фенове

AlbenaGeorgieva

AlbenaG...

Celine Dion
  • Посещения:83768
  • Редакции:130112
  • Коментари:0

Най-слушана музика

Най-активни

cerenmoray

cerenmoray

Последно редактирани: Jessica Alba , Nur Aysan , Nina Dobrev

Последно слушани: Jennifer Lopez-J.LO , Amon Amarth

just_play

just_play

Последно редактирани: Kenny Rogers , Aerosmith , Paula Abdul

Последно слушани: Metallica , Jamiroquai

gerit

gerit

Последно редактирани: timbaland , d 2 , silviq kacarova

Последно слушани: Ricky Nelson , silviq kacarova

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg