Круиз / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата
Круиз е руска рок група от Тамбов. Специфична е с разнообразието от стилове, в които свири - от арт рок до спийд метъл. Сред хитовете на Круиз са "Железный рок", "Рок насегда", "Крутитстя волчок", "Последный рассвет" и други.

Групата е създадена през 1978 по инициатива на музикантите от група "Молодые голоса". Още през 1980 издават първият си албум - "Крутится волчок". Песните в него са в стил хард рок, някои от тях и с танцувални елементи. През 1982 Круиз за първи път изнася концерт в Москва. Така популярността на групата нараства. Същата година издават и вторият си албум "Послушай, Человек".

През лятото на 1984 Круиз е разформирован с указ на министерството на културата на СССР. Половината членове на групата, в това число и вокалистът Александър Монин основават група ЭВМ. Китаристът Валерий Гаина привлича нови имена в групата и започват репетиции по нов албум. Песните в него са в съвсем различен стил, като три от тях са против войната. Това кара властта да върне групата. Тогава Круиз започват да свирят хеви метъл, а някои от хитовете като «Мираж» и «Не падай духом» са презаписани, само че с по-твърда мелодия. Закратко вокалист е доскорошният барабанист Всеволод Королюк, но в края на 1985 той напуска групата. Групата издава албумът "КиКоГаВВа", което е съкращение от инициалите на членовете.

Записан е демо-албумът "Рок навсегда", който е издаден от Мелодия под името "Круиз 1". Той е разпространен в тираж 12,5 млн и добива огромен успех. По това време Круиз е само с двама членове в състава си - Валерий Гаина и барабанистътСергей Ефимов. В края на 1986 се присъединява басистът Фьодор Василев. През 1988 започват турнета из Европа, изнасяйки концерти в редица държави, сред които е и България. Изнасят концерт в Мюнхен, а подгряваща група са Шах. Записват и албум в Германия, който е на английски език. На следващата година трябва да се изаде албумът "Culture shock", но барабанистът Сергей Ефимов напуска групата. В крайна сметка и албумът не е издаден и Круиз се завръщат в СССР. През 1990 Валерий Гайна започва нов проект и изоставя групата, която на практика се разпада.

През 1992 музикантите от ЭВМ възстановяват Круиз. През 1996 излиза двойният албум "Всем встать", в който са включени песни от творчеството на ЭВМ. През 2001 излиза албумът "Ветераны рока", записан със съдействието на звукорежисьора Александър Кузмичев. Към групата се присъединяват бившите членове на ЭВМ Пьотър Макиенко и Игор Костиков. Някои песни от този албум са от единственият албум на ЭВМ "Здравствуй, Дурдом". През 2005, по случай 25 годишнината на групата, излиза компилацията "25 и 5", а през 2008 най-накрая е издаден и "Culture shock". На 27 август 2010 умира вокалистът Александър Монин. Малко след това е обявено, че ще бъде издаден сборник с песни на Монин, които е записвал солово. През януари 2011 Круиз е възроден с двама нови вокалисти - Дмитрий Авраменко и Вадим Маликов. През 2012 Круиз правят турне в памет на Александър Монин. В него участва и състава от хеви метъл периодът. (Валерий Гаина, Фьодор Василев и Сергей Ефимов).

Източници
http://bg.wikipedia.org/...0%B8%D0%B7_(%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0)

Последна редакция от Akinfa - 10.07.2013, 16:20

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Круиз

Администратори

Страницата се администрира от:

/Akinfa

Фенове

Akinfa

Akinfa

Импулс
  • Посещения:50121
  • Редакции:23091
  • Коментари:0

Най-слушана музика

Най-активни

lotos30

lotos30

Последно редактирани: Камелия , Паша Христова , Amduskia

Последно слушани: Паша Христова , Amduskia

r66

r66

Последно редактирани: Gloria , Тони Дачева , NASKO *STAR*

Последно слушани: Gloria

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg