Кичка Бодурова / Биография


Кичка Бодурова е родена на 29 ноември 1955 година.
Кичка Бодурова започва кариерата си в България, превръща се в звезда в Гърция, за да се установи в Америка. Родителите и и купуват цигулка на 6 годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище “Христо Ботев” гр. Бургас и го печели с песента “Жалба ми падна на сърце”. Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав “Орфей” в родния си град, с който става лауреат на фестивала “Тракийска лира” 1971 г.. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира консерваторията. Завършва естрадния отдел на музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио “Обектив” и е солистка на оркестър “Метроном”. През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители на фестивала “Златния орфей”, където е удостоена с наградата на община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечатление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва много песни в радио Берлин. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР -“Wenn die erste Liebe”, ”Arcona” и др. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж работи с Тина Търнар и други звезди. До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестовала на които печели награди: ”Червеният карамфил” – Сочи ‘77 (трета награда), ”Шлагерфестивала” Дрезден ’79 (трета награда), ”Интерталант” Чехословакия ’79 (втора награда), най-добър глас на фестивала “Песни за морето” Рощок ’80. Почетен гост на фестивала “Олимп” в Гърция. През тези години значителна роля за успехите и има Зорница Попова, която създава много от хитовете в неиния репертоар. В България я чува гръцки импресарио с песента ”Историйо моя, грях мой” и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи с голямата звезда Дионисио и балет Арабеск. При това посещение се явява на конкурс на фирма “Колумбия” в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Куба, Германия, ЮАР, Русия, Великобритания, Австралия, между които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия.

През 1990 получава златна плоча от Балкантон. От 1991 година живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Тампа и др.. Връща се за първи път в България през 1994 година за да изнесе грандиозен рецитал на “Златния Орфей+”. След това телевизионния канал HBO снима неин рецитал в “La Strada”, а две години по-късно пее на сцената на “Hollywood Paledium”. От 2000 година живее и работи в Лас Вегас, САЩ. В България издава няколко успешни компактдиска и прави концертни турнета почти всяка година. Изнася рецитал на “Световната олимпиада по изкуствата” и става директор за България през 1998 г. На 6 декември 2004 г. получава званието “Почетен гражданин на Бургас”. На 29.11.2006 г. пред препълнена с правостоящи зала 1 на НДК Юбилейния концерт на Кичка Бодурова беше един незабравим празник за нейните почитатели. На 03.12.2008 г. отново в претъпканата зала 1 на НДК Кичка Бодурова представи шоу - спектакъла "Мечта". Почитатели и критици бяха единодушни, че това е най-добрия спектакъл представян в България за последните няколко години. Поради огромния интерес шоу-спектакъла "Мечта" бе издаден и на DVD. Днес Кичка Бодурова неслучайно е една от най-ярките и големи звезди на родния музикален небосклон и безспорно най-известната българка зад граница, прославила страната ни в 5 континента.

Кичка Бодурова освен една от най-популярните български естрадни певици е и една от най-популярните българки в чужбина. Родената в Бургас шармантна дама може да се похвали със звездна кариера в Германия - редица корици, интервюта, гостувания в ТВ предавания, записи в радио "Берлин" и т.н.т. Кичка Бодурова се радва и на невероятния успех на гръцките й плочи освен в родната й страна и в Гърция, но и в Русия. Там един от първите й албуми изцяло с гръцки песни се продава в тираж надминаващ половин милион копия. Кичка Бодурова пише много от текстовете на песните си сама. Сред най-известните са "Не искам да знаеш","Къде си тръгнал, сине","Мустафа","Ще ми мине","Аз и болката","Ах, пияно ми сърце", "Хубаво е с тебе","Раздяла", "Пея за всички приятели" и много други. Кичка Бодурова се занимава с реставриране на къщи в САЩ, които обзавежда и ремонтира по свой вкус, след което продава. "Това е нещо като мое хоби" споделя певицата в музикален филм направен за нея от БНТ. Кичка Бодурова живее в Лас Вегас заедно със своя съпруг Крис Зарпас и тяхната дъщеря Кристи Зарпас. В България се връща по няколко пъти в годината заради многобройните си фенове и ценители. Провокативната певица всяка година по традиция изнася и турне в Америка в празниците около 3-ти и 8-ми март.

Източници
www.kichkabodurova.com

Последна редакция от Fruclito - 22.03.2011, 18:34

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари


Най-слушана музика

Най-активни

niki_bosa

niki_bosa

Последно редактирани: Преслава , pop-folk -bg , QKA MUZIKA

Последно слушани: QKA MUZIKA

gerit

gerit

Последно редактирани: timbaland , Dragana Mirkovic , d 2

Последно слушани: Ricky Nelson , silviq kacarova

krasi56

krasi56

Последно редактирани: hard rock , Любими песни , Ballads

Последно слушани: galena , hard rock

tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg