Ирфан / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата

Версия 1

Ирфан е име, заимствано от терминологията на суфизма и може да бъде преведено от персийски и арабски език като "гнозис", "мистично познание" или "откровение". Критиката се колебае в стиловото категоризиране на музиката на групата, определяйки я като Neoclassical / World Music / Sacred Music / Etherial Music/ Heavenly voices.

Всъщност музиката на Irfan представлява World fusion и е силно повлияна от сакралните и фолклорни музикални традиции на България, Балканите, Персия, Кавказ, Близкия Изток, и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековна и ренесансова Европа. Музикантите използват традиционни (български, балкански, ориенталски, персийски и индийски) и старинни европейски инструменти и вокални техники, понякога вплетени в деликатен, ембиънт електронен саунд.

Формацията е създадена през 2001 г. като страничен проект на музиканти от формации като “Исихия”, “Ом”, „Kayno Yesno Slonce” и “Заратустра”, но скоро след това се превръща в нов, смостоятелен и обещаващ музикален екип.

Музикантите:

Деница Серафимова - вокали
Калин Йорданов - вокали, даф, бодран, дарбука
Ивайло Петров - уд, джюмбюш уд, саз, тамбура
Петър Тодоров - дарбука, томбак, кахон, рик, електронни перкусии
Ясен Лазаров – хармониум, дудук, кавал, кийборд
Петя Урумова – вокали

От 2003 г. „Ирфан” са артисти на френския музикален лейбъл “Prikosnovenie”, който обявява българите за “свое откритие и откровение за 2004 г.” и реализира техните два албума „Irfan” (2003) и “Seraphim” (2007) на световния музикален пазар. Американският музикален лейбъл “Noir Records” реализира двата албума на българската група на територията на САЩ.

През 2008 г. групата създава музиката за документалната поредица на bTV „Великата ерес” (режисьор: Гена Трайкова), посветена на историята на богомилството и катаризма, а през 2009 г. участва със своя музика в саундтрака към игралния филм „Прогноза” (режисьор: Зорница-София).
Групата е изнасяла концерти в България, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, Испания, Чехия и Полша, а през късното лятото и есента на 2009 г. й предстоят концерти в Литва и Австрия. Сега формацията подготвя своя трети албум.

Източници
http://moreto.net/events.php?n=57174

Последна редакция от zev - 12.04.2010, 17:26

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Ирфан

Администратори

Страницата се администрира от:

/zev

Фенове

evil_monkey

evil_mo...

Grace Jones
krisso

krisso

Dead Can Dance
zev

zev

Dead Can Dance
hefestion74

hefesti...

Lady GaGa
Spartan King

Spartan...

Guns N Roses
mishlenceto99

mishlen...

toygar isikli
bender

bender

Шмели
krasi56

krasi56

hard rock
salexbg

salexbg

FOX LIMA
  • Посещения:33874
  • Редакции:16316
  • Коментари:0

Най-слушана музика

Най-активни





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg