Nightwish / Биография


               Идеята за създаването на Nightwish се заражда през лятото на 1996-а година край един  лагерен огън. Младият Tuomas Holopainen и приятелите му Tarja Turunen и Emppu Vuorinen, забавлявайки се, създават няколко песни. Музиката е комбинация от акустични китари, ефирни синтезаторни мелодии и прекрасният глас на Tarja (която по това време учи оперно пеене в академията Sibelius). Това, което започва като обикновено хоби, скоро се превръща в сериозно занимание за начинаещите музиканти. В края на годината тримата записват едноименно демо в студио Kitee Huvikeskus, което Tuomas разпраща по метъл магазини и финландски лейбъли. Лентата не достига до широка публика, а повечето лейбъли дават добри отзиви, но така и не предлагат договор на групата.

            В началото на 97-ма Nightwish отново влизат в студиото, където записват седем нови песни. Emppu изпълнява акустични, електрически и бас китари, Tuomas свири клавир и участва с вокали в някои парчета. Новото попълнение в състава е барабанистът Jukka Nevalainen, приятел на Emppu. Новото демо привлича вниманието на Spinefarm Records, които предлагат на Nightwish договор за два албума. Записани са още няколко песни, които заедно с готовите вече, влизат в дебютния студиен албум на групата - “Angels Fall First”. Музиката представлява атмосферичен метъл с готик и пауър елементи - стил, който Nightwish тепърва ще развиват и обогатяват. През ноември е издаден сингълът “The Carpenter”, а самият албум излиза скоро след това и попада на 31-во по продажби във Финландия.

           Бандата провежда първия си концерт в Kitee на 31-ви декември 1997. През зимата изнасят още седем концерта, след което Jukka и Emppu отиват в казармата, а Tarja се заема с уроците си. През април, 98-ма, е заснет първият видеоклип на групата - по песента “The Carpenter”. Към Nightwish се присъединява басистът Sami Vanska. В края на годината групата започва да записва песните за новия си албум и през ноември излиза сингълът “Sacrament of Wilderness”. Вторият дългосвирещ албум на Nightwish, озаглавен “Oceanborn”, излиза на 7-ми декември и печели голямо признание за групата, достигайки до пета позиция във финландските класации. През пролетта на 99-а албумът е издаден в цяла Европа, след което бандата поема на голямо турне, свирейки на всички големи европейски фестивали в подкрепа на новия си албум. Nightwish влизат за кратко в студио, за да запишат сингъла “Sleeping Sun”, включващ освен едноименната песен (посветена на слънчевото затъмнение с.г.) и парчетата “Walking in the Air”, “Swanheart” и “Angels Fall First”. До края на годината Nightwish провеждат още 26 концерта съвместно с немските ветерани Rage.

            В началото на 2000 г групата започва записите на третия си албум. Работата на петимата в студиото е прекъсната за кратко по време на музикалното състезание Eurovision, в което Nightwish заемат второ място, въпреки че получават най-много гласове от публиката. Албумът “Wishmaster” излиза през май и се задържа над три седмици на върха на финландските класации, като постига и платинен статут по продажби. Звученето е все така величествено и симфонично, макар и осезаемо по-тежко. Бандата за пръв път изнася концерти в Южна Америка и е посрещната с възторг от тамошните фенове. Турнето към “Wishmaster” продължава в Европа, където Nightwish са хедлайнери и свирят заедно със Sinergy и Eternal Tears Of Sorrow. На 29-и декември се състои един много специален концерт за групата във финландския град Tampere. Шоуто е записано и впоследствие издадено в DVD и VHS формат под заглавието “From Wishes To Eternity”. Финландските фенове получават и самостоятелно лайв-CD от въпросния гиг. През 2001-ва Nightwish записват EP-то “Over The Hills And Far Away”, съдържащо кавър на едноименната песен на Gary Moore, както и още две нови парчета. Немската версия на EP-то включва и шест песни от концерта в Tampere.

            В края на годината Sami напуска състава и Tuomas довежда на негово място една легендарна фигура за финландския метъл - басистът и вокалист Marco Hietala (познат на феновете от Tarot и Sinergy). С него бандата влиза в студио Finnvox за четвъртия си дългосвирещ запис - “Century Child” (2002). Албумът се оказва най-експерименталната творба на Nightwish, в която композиторското майсторство на Tuomas намира израз в мрачни настроения и по-тежко отвсякога звучене. В някои парчета се включва като певец и Marco, а вокалите на Tarja са по-земни и не толкова оперни, но не по-малко красиви. В записите взимат участие градският оркестър и хор на Joensuu, придавайки допълнителна дълбочина и епичност на музиката. Квинтетът изнася редица концерти до началото на 2003-та, части от които са записани за обявеното биографично/концертно DVD “The End Of Innocence”. Nightwish взимат заслужена почивка т.г., но се очаква през 2004-та една от най-оригиналните и неподаващи се на стилови ограничения групи да зарадва феновете си с нов симфоничен шедьовър.

            Започва турнето "Once"-най-мащабното досега.Турнето завършва с концерт в Heartwall Arena вХелзинки,Финландия.Тоновете специални ефекти и хилядите екзалтирани фенове превръщат паметната вечер в магическо зрелище, което си заслужава да бъде видяно от цял свят.Групата изпълнява едни от най-ефектните си и въздействащи песни.Два дни по-късно от групата напуска Таря,заради прословутото писмо,с което останалите от групата изявяват нежеланието си да работят вече с нея.

           Загубата на Таря потресе феновете по цял свят,но всяко зло за добро-групата намира нова вокалистка в лицето на Anette Olson,записват албума "Dark Passion Play" и поемат на множество концерти,на които изпълняват не само песни от новия албум,но и от старите албуми,докато Таря все още беше в групата.Междувременно Таря се захваща сериозно със соловата си кариера и също издава албум-"My Winter Storm",като след това също поема по множество турнета и концерти,като два от тях имахме удоволствието да бъдат на българска територия.

 

Макар и вече да не са същите като едно време,Nightwish все още могат да радват феновете си,които им пожелаваме занапред да имат даже още по-големи успехи :) .

Източници
http://nightwish.start.bg/

Последна редакция от VRock - 09.02.2010, 02:42

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Nightwish

Администратори

Страницата се администрира от:

/sampsaAstala(kita) /tonkobg91 /draganta316 /VRock /rammsteinforever /lonelyangel /UMnEPaTOP /Prototype007 /emogr24 /otecmanasi73

Фенове

vikit

vikit

salamandera86

salaman...

Nightwish
vi4o787

vi4o787

Metallica
symphonic

symphonic

fani

fani

btr
ams1955

ams1955

ЕВЪРГРИИНИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА
ChildrenOfBodom

Childre...

Children Of Bodom
rumenvelshev

rumenve...

Ozzy Osbourne
ehotoo

ehotoo

Demii Lovato
The_Redy_Set

The_Red...

One Direkcion
  • Посещения:358348
  • Редакции:188713
  • Коментари:33

Най-слушана музика

Най-активни

videania1

videania1

Последно редактирани: ЕРАТО , импресии , филмова музика

Последно слушани: ЕРАТО

Chromatic

Chromatic

Последно редактирани: Avenged Sevenfold , Rainbow , AC DC

Последно слушани: Disturbed





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg