Kameliq / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата

Версия 1


През недалечтана 1971г. в малкото градче Чипровци се ражда малката Камелия, в семейството на Данче и Владимир Вескови. Детето пораства и на 11 години е избрано за солист на училищният хор. През 1986г. Камелия се премества да учи в София, където завършва техникума по кожени изделия "Димитър Денев" със специалност - моделиерство. Малко известен факт е, че през 1994г. Камелия печели организираните по това време конкурси за красота "Мис Чипровци" и "Мис Монтана", а по-късно е сред първите 6 красавици на “Мис България”. След това Камелия започва работа като модел и става рекламно лице на транспортната фирма от Монтана - "Агропромстрой". Успоредно с това Камелия прави и първите си стъпки като певица. Тя започва да пее по сватби и кръщенета в северозападна България като солистка на бенд с ръководител композитора Пламен Велинов. От репертоара на оркестъра ясно личи, че Камелия откровено подражава на идола си от детските години - сръбската супер звезда Лепа Брена. През пролетта на 1996г. Камелия е харесана от ръководителя на оркестър "Видин” Вени Петков и става част от него. Взимат я за втора певица и заедно заминават за Швейцария, където работят 1 година, изнасяйки многобройни концерти предимно в сръбски заведения.
Музикална кариера
През 1997г. Камелия се завръща в България. Любовта й към сцената я отвежда през лятото на същата година в студиото на музикална компания "Пайнер" в Димитровград. Там тя изпълнява песента "Грях ли е това" (кавър на хит на Цеца Ражнатович). Продуцентите на фирмата я харесват и през август Камелия подписва договор с фирма "Пайнер". Започват записи на първите песни, популярността на Камелия расте с всеки изминал ден, а участията по клубове и дискотеки стават ежедневие. В края на годината тя се запознава със сегашния си приятел Цветин Томов. Той става неин личен мениджър, а съвместното им съжителство и професионално сътрудничество продължава до днес, те разбиват мита, че за да успее една поп фолк певица в България и трябва гадже-милионер!
На 25 август 1998г. на музикалният пазар излиза първият албум на Камелия "Огън момиче". За популяризиране на албума се снимат клипове към песните "Огън момиче", "Грях ли е това", "Няма да те моля" и "Разбери ме, мили". Успехът на албума е много сереозен, а това в последствие и носи призовете за дебют на годината от музикална компания "Пайнер" и списание "Нов фолк".
В периода на Великденските празници през 1999г. Камелия взима участие в организираното от музикална компания “Пайнер” мини-турне състояло се в различни градове на България. Там тя се изявява на една сцена заедно с колежките си Глория и Петра. След добрия прием от страна на публиката Камелия се зарежда с ентусиазъм, който допълнително я мотивира да работи още по-усърдно. В резултат на това, тя заснема и пуска нови клипове от албума "Огън момиче". Те са към песните "Само тази нощ" и "Защо повярвах", която в следствие на сериозния си прием от публиката е обявена за "Песен на годината" от фирма "Пайнер" и списание "Нов фолк". Общия тираж на албума "Огън момиче" достига 90 000 копия.
На 7 декември 1999г. на музикалният пазар излиза втория самостоятелен албум на Камелия "Златна рибка".
През януари 2000г. Камелия заснема клип на песента "Няма шега". Лятото тя промотира едни от най-големите си хитове "Луда по тебе" и "Ти си...", който е първия черно-бял клип в шоубизнеса ни. През април 2000г. фирма Пайнер и БАМП обявяват албума "Златна рибка" за златен по продажби и той става първият с такъв статут в България. Общият му тираж достига 200 000 копия, от които 30 000 CD-та, а това го прави лидер по продажби за годината в страната. През декември "Златна рибка" достига платинен тираж, което е прецедент в българския шоубизнес.
На 25 август 2001г. Камелия пуска на музикалния пазар макси-сингълът на "Къде си ти". В него освен поп-фолк има рап, денс, латино и хаус версия на песента, а дискът е мултимедиен. През есента младата певица записва песента "Tudji Svatovi" със сръбския певец Дуле Ресавац и я изпълняват на сцената на "Grand show" в ефира на сръбската RTV Pink. На 13 ноември 2001г. стартира експерименталното излъчване на програмата на телевизия "Планета" и първият клип излъчен в програмата на телевизията е на песента "Къде си ти", която е обявена от фирма "Пайнер" и сп."Нов фолк" за песен и клип на годината.
През 2002г. излиза третият албум на Камелия, озаглавен "Нещо горещо". Тя заснема видео версии на няколко от песните, но песента, която буквално завласява България (и не само) е “Залезът и Зората”. Песента се превръща във фолк-емблемата на бранша и Камелия, покорявайки за дълго върховете на всички музикални класации. Като хит от албума се откроява и дуетната балада "Искаш да се върна", в която Камелия запява на гръцки с певеца Сакис Кукос. Албумът "Нещо горещо" се превръща в най-продаваното заглавие за 2002г. с тираж от малко над 65 000 копия.
През месец февруари 2003г. Камелия е удостоена с 3 награди на Първите годишни музикални награди на "Планета ТВ”. Песента и клипа на "Залеза и зората" са признати за №1 от зрителите на медията, а албума "Нещо горещо" е обявен за лидер по продажби за 2002г. На наградите на списание "Нов фолк" Камелия получава най-голямото си признание в кариерата на певица. 3 години след появата си албумът "Златна рибка", той е обявен от НМЦ към Министерство на Културата за най-продавания в историята на попфолка.
На 14 февруари 2004г. излиза вторият макси-сингъл в кариерата на Камелия - "Презареждане". Той включва 5 нови песни и няколко версии към тях, а в истински хит се превръща песента "Стрелките спират". Камелия представя песните от макси-сингъла с интересни видеоклипове, а по-късно ги включва и в своя микс за първото националното турне "Planeta Prima`2004" организирано по стадионите на страната от фирма "Пайнер". Там Камелия носи надпис "Свобода за българските медици в Либия" върху тоалета си, с което дава началото на една своя инициатива превърнала се в общонационална 3 години по-късно.
През 2005г. излиза четвъртият самостоятелен албум на Камелия - "Има любов". Пилотният видео клип е на песента “Ти ела”, а през август излиза и клипа към песента "В сърцето си ми ти”. И през лятото Камелия не спира да радва хората, Тя осново е част от националното турне "Planeta Prima`2005". През септември се снима в тв-реклама на кафето за отслабване "Vita gold". На Коледа като подарък за всички мъже Камелия се появява със серия актови снимки в българското издание на мъжката библия сп."Playboy". Публикуваните снимки са направени от фотографа Васил Къркеланов, а списанието достига тираж от над 65 000 копия.
В началото на 2006г. се появява видеото към заглавната песен на албума "Има любов". В отговор на изключителния интерес от страна на публиката през месец юни списание "Playboy" издаде специален брой само за Камелия, с който прибавиха и DVD-то "Две нощи с Камелия" продаден в тираж от над 30 000 броя. През август Камелия взема участие в третото националното турне "Planeta Prima`2006", а през септември се снима в тв-реклама на енергийна напитка "Tantra". В края на годината в анкета на сп. "Playboy" Камелия е обявена за "Най-сексапилната българка".
През февруари 2007г. Камелия пуска клип на песента "Забранена зона". На годишните награди на Планета ТВ през февруари тя се появява в рокля в цветовете на българският трибагреник, което предизвиква шумен скандал във всички национални медии. Прокуратурата е сезирана за това, че Камелия е осквернила национална светиня като знамето с появата си в НДК. До съд обаче не се стига, защото престъпление няма.
През април Камелия пуска клипа към песента "Някой ден", а през юли участва в четвъртото националното турне "Planeta Derby`2007". Август месец е времето, когато Камелия представя клипа "Още те обичам" и се снима в тв-реклама на водка "Бяла мечка". В края на 2007г. певицата пътува до САЩ, където осъществява двумесечно турне, което се провежда предимно в градове с големи колонии от български имигранти. В края на годината Камелия за втори път е обявена от сп. "Playboy" за "Най-сексапилната българка".
В началото на новата година Камелия се завръща от двумесечното си турне. По време на церемонията за 6-те годишни музикални награди на Планета ТВ, тя представя най-новата си песен "Никотин" заедно с видео клипа към нея. Месец по-късно тя е удостоена с наградата "Кавърверсия на десетилетието" за песента "Луда по тебе". През лятото Камелия е част от петото национално турне "Planeta Derby`2008". В началото на октомври в ефира на Планета ТВ се завърта и видеото към песента "Фалшива кожа". Края на 2008 година Камелия отбелязва с мини-турне в няколко града на Република Македония. През декември взима участие в традиционния концерт по случай рождения ден на ТВ Планета. Там тя представя песента "Фалшива кожа" и промотира най-новата си песен "Оргазъм".
През февруари 2009г. Камелия издава видеото към песента "Оргазъм". Малко след това тя получава предложение да стане водеща на забавно-хумористичното предаване "Голямата уста" по "Нова телевизия", което е съпътстващо шоу към националното риалити ВИП Брадър. Камелия приема предизвикателството да се изяви на поприще, което е чуждо за нея. Въпреки това обаче тя се справя чудесно като тв-водеща, а гостуването на проф. Юлиян Вучков е гледано от милионна аудитория. В края на самото риалити Камелия получава възможност да промотира и най-новата си песен "Черна кръв". През лятото на същата година за пореден път Камелия взе участие в шестото национално турне на Пайнер - "Планета Дерби 2009". В края на октомври утвърдената вече певица пуска най-новата си песен, която носи провокативното заглавие "Оставяш петна". Камелия е поканена да представи "Оставяш петна" в музикалното риалити "ВИП денс" излъчвано в ефира на "Нова ТВ”.
Пол
жена

Източници
Вечната „Мис Попфолк” и „Мис Планета”. Красавицата, родена в Чипровци, украсява страниците на новогодишното издание за 2005 година - „библията за мъже” - списание „Плейбой”. Камелия притежава характерен тембър и специфична орнаментика на гласа. Пее в мелъди стил. Издава първия в попфолка максисингъл „Къде си ти”, който отбелязва невероятен успех. Освен емблематичните за нея модерни попфолк парчета в репертоара си има и автентични български народни, македонски и сръбски песни. Вече 8 години една от най-желаните и обичани звезди на Пайнер мюзик.

Издадени албуми:
1998 - „Огън момиче”
1999 - „Златна рибка”
2001 - „Къде си ти” - макси сингъл
2002 - „Нещо горещо”
2004 - „Презареждане”
2005 - „Има любов”

Награди:
2001 - Песен на годината на списание „Нов фолк” - „Защо повярвах”
2001 - „Златният Мустанг” - „Къде си ти” - песен и клип на годината, награда на телевизионните зрители
2002 - Годишни награди на списание „Нов фолк” - „Най-продаван музикален албум” - „Златна рибка”
2003 - Годишни награди на ТВ „Планета” - Клип на годината „Залезът и зората”
2005 - Годишни награди на „Планета” - „Мис Планета”
2006 - Годишни награди на сп. „Нов фолк” - Оригинално медийно присъствие
2007 - Годишни награди на сп. „Нов фолк” - Най-атрактивна визия

Мегаизяви:
Участник в националното турне „Планета Прима” - 2004 , 2005 и 2006 година.

Концерти зад граница:
Македония, Великобритания, Гърция

Хитове:
”Огън момиче”, „Ти си”, „Луда по тебе”, „Няма шега”, „Защо повярвах”, „Къде си ти”, „Искаш да се върна” /дует със Сакис Кукос/, „Залезът и зората”, „Стрелките спират”, „Ти си виновен”, „Жива рана”, „Ти ела”, „В сърцето си ми ти”, „Има любов”, „Забранена Зона”, „Целувай ме”



Дискография:



2010 - Проект 13
2006 - Single Best Collection
2005 - Има любов
2004 - Презареждане (maxi single 2)
2002 - Нещо горещо
2001 - Къде си ти (maxi single)
1999 - Златна рибка
1998 - Огън момиче



Награди:



2009 - Видеоклип на годината "Оргазъм" / Планета
2008 - Видеоклип на годината "Фалшива кожа" / Планета
2007 - Артистично присъствие на изпълнител във видеоклип - "Някой ден" / Нов фолк
2007 - Кавърверсия на десителитетието "Луда по тебе" / Нов фолк
2006 - Оригинално медийно присъствие / Планета
2005 - Оригинално медийно присъствие / Нов фолк
2003 - Клип на годината „Залезът и зората" / Планета
2002 - Най-продаван музикален албум - „Златна рибка” / Нов фолк
2001 - 3-то място за песен и видеоклип на годината "Къде си ти" / Златният Мустанг
2001 - Награда "Поп фолк хит 2001" на публиката - "Къде си ти" / Златният Мустанг
1999 - Песен на годината "Защо повярвах" / Нов фолк

Последна редакция от kozi_rog - 29.06.2011, 15:24

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg