Ice Cube / Биография


Айс Кюб е прякорът на О'Ший Джексън роден на 15 юни 1969 в Лос Анджелис, Калифорния е американски рапър, актьор и режисьор. Считан за един от най-великите рап изпълнители той започва кариерата си като основател на известната скандална рап група N.W.A., а по-късно започва и самостоятелна солова кариера в музиката и киното. От средата на 1990-те години насам, Айс Кюб се фокусира на актьорството, а музикалните му дейности значително намаляват. Той остава един от най-значимите рапъри от Западното Крайбрежие, спомагайки за създаването на ганста рапа. Той е особено известен и заради подстрекателните си рими на полиполитически и расистки теми (като темата за отношението срещу чернокожите в САЩ). Той също така е и един от най-богатите хора в хип-хоп индустрията с изчислено състояние на около $145 милиона.

О'Ший е отгледан в Лос Анджелис. На 16-годишна възраст той развива интерес към хип-хоп музиката, и започва да пише лирики докато отива на училище. Той отива в университета във Финикс през есента на 1987 година, и изучава Архитектурно Чертане. Заедно с приятеля си Сър Джинкс, Кюб сформира групата C.I.A., и те правят участия на купони организирани от Доктор Дре.

Айс Кюб и Доктор Дре впоследствие правят заедно mixtape запис озаглавен My Posse, който се появява през 1987 година, и в който Кюб рапира а Дре е в ролята на продуцент. След кратък престой в група наречена HBO, Кюб показва на своя приятел, който тогава е нарко-дилър Ийзи-И, песен която сам е написал и озаглавил "Boyz-N-The-Hood." Кюб иска Ийзи да изпълни тази песен; първоначално Ийзи-И отказал, тъй като нямал никакви намерения да става рапър. Впоследствие обаче, той погледнал и записал песента, която е включена в албума “N.W.A. and the Posse” – първия албум на N.W.A.

По времето когато Айс Кюб е пълноправен член на групата заедно със The D.O.C. и (в по-малка степен) MC Рен, той пише римите на Доктор Дре и Ийзи-И в останалия в историята албум, Straight Outta Compton издаден през 1989 година. Обаче, през 1990 година, Кюб се скарва с мениджъра на групата, Джери Хелър, след като Хелър отговарял за финансовите въпроси на групата планирайки ново споразумение. Ice Cube обяснява в своята книга: “Хелър ми даде този договор, и аз казах че искам адвокат да прегледа договора. Той едва не падна от стола си. Сигурно си е мислил нещо от рода, как това младо копеле отказва толкова пари? [$75 000] Всички останали подписаха. Аз им казах че искам да се уверя че всичко е наред. След като е написал около половината от албумите Straight Outta Compton и соловия албум на Ийзи-И, Eazy-Duz-It, Кюб бил наясно със сумата която Хелър му дължи, и продължил с юридическите действия малко след като напуска групата. В отговор, останалите от членовете на N.W.A. го атакуват вербално в мини албума 100 Miles and Runnin', а също така и в следващия си дългосвирещ албум Efil4zaggin.

Айс Кюб записва своя дебютен солов албум в Ню Йорк, заедно със своята група Da Lench Mob и The Bomb Squad. AmeriKKKa's Most Wanted е издаден през 1990 година и веднага става хит. Албума става обект на легални дискусии, и Кюб е обвинен в расизъм насочен срещу белите американци и в омраза и обида срещу жените.

Последвалия албум на Кюб от 1991 година, Death Certificate се счита за по-фокусиран, но все пак дори още по-скандален албум, и критиците отново го обвиняват в това, че е насочен срещу белите, срещу жените, и срещу семитите. Кюб прави турне с Lollapalooza през 1992 година, което разширява базата му от фенове; също така през онази година, се носят слухове, че той е приел вярата на Нацията на Исляма, въпреки че той категорично отрича това.

Айс Кюб издава албума The Predator през ноември 1992 година. The Predator дебютира под номер 1 както в поп така и в R&B класациите, като той е първия музикален албум в историята който постига това. За този албум, Кюб решава да се насочи към повече звучене в стил G-Funk, вместо предишните груби, продукции в стила на Bomb Squad. Този албум е най-успешния за Айс Кюб и до ден днешен, с над 3 милиона продадени копия в САЩ. Обаче, след The Predator, рап публиката на Кюб бавно започва да намалява. Албума Lethal Injection, който е издаден в края на 1993 година не е добре приет от критиката, въпреки че феновете говорят за него като един от най-добрите му албуми. През следващата 1994 година той си взима почива от музиката и се съсредоточава над работата по филми и развитието на кариерите на други рап изпълнители, като [[Мак 10], и Мистър Шорт Кооп.

През 1998 година, Кюб издава дългоочаквания си албум, [[[War & Peace Volume 1]]. Закъснялата втора част, War & Peace Volume 2, е издадена през 2000 година. В албумите участват неговата група Westside Connection, а също така и сдобряване с колегите му от N.W.A., Доктор Дре & MC Рен. Все пак много фенове твърдят че двата албума не са в час с предишните работи на Cube, особено втория от двата албума.

През 2006 година, Айс Кюб издава своя 8-ми самостоятелен албум - Laugh Now, Cry Later, посредством своя лейбъл Da Lench Mob Records, дебютирайки под номер 4 в класацията за продажби на Billboard със своите 144 000 продадени копия за първата седмица на пазара. От тогава албума достига златен статус.

През 1994 година, Кюб сформира групата Westside Connection, която издава албума Bow Down, който достига платинен статус.

През 2003 година Westside Connection създават своя втори албум озаглавен Terrorist Threats през 2003 година. Албумът е приет добре от критиката.
След, може би най-известната му филмова роля, като 'Doughboy' във Boyz N the Hood, през 1992 той участва заедно със Айс-Ти, и Бил Пакстън във екшън филма на Уолтър Хил, Чужда собственост, а след това и във филма Стъкления щит. През 1995 година, Кюб има няколко големи роли, първата от която е във хитовата комедия Петък партнирайки си с тогава изгряващия комик Крис Тъкър. Филмът има две продължения: Следващият петък и По-следващият петък. Същата година той участва в ролята на отегчен студент във филма Празни приказки, роля за която той получава номинации за филмови награди. През 1997 година играе поддържаща роля във филма Анаконда, а през 1999, участва заедно с Джордж Клуни в одобрения от критиката филм Трима крале. През 2002 участва в комерсиално успешния филм Бръснарницата, както и в неговото продължение от 2004 година Бръснарницата 2: Отново в бизнеса. В началото на 2005, Айс Кюб се завръща в Холивуд и участва заедно със Самюъл Джаксън в екшън филма Трите Хикса 2: Следващо ниво, а след това в семейната комедия, Кога ще пристигнем?.

Ice Cube е един от най-трайните, гъвкави, противоречиви и привлекателни образи, които някога са се появявали във хип-хопа. На 30, той става една от културните икони на новото поколение. След като установява себе си като филмов феномен, провъзгласен актьор, сценарист, изпълнителен директор и продуцент, Ice Cube (роден под името O'Shea Jackson) се връща към соловата си кариера с пълна сила. Той прекарва повечето от 1999-2000 години работейки с удивителна бързина, завършвайки два пълни албума, първата част от които е озаглавена "Война и Мир - Volume1 (The War Disc) последвана от "Война и Мир - Volume2 (The Peace Disc).

Първата част "Война" е издадена на 17 ноември, 1998 от Priority Records, а "Мир" следвайки я през 21 март, 2000. Също като в неговия албум Death Certificate представен от "Death Side" и "Life Side", Cube изследва диалектите на войната/мира в повече от два часа нова музика. Разпалващи слухове за сборния албум на NWA (Niggaz With Attitude - Негри с отношение) - Война и мир Vol.2 (The Peace disc) започва с простото поздравление "Hell Low" (Долу Ада), една продукция на Дре (със съдействието на Мел Мен) и с участието на Dr. Dre и MC Ren; комедийното парче "You Ain't Gotta Lie" с участието на Chris Rock и появата на Krayzie Bone в комерсиалния сингъл "Until We Rick". Други видни изпълнители, които участват в албума са Mack 10 и Jojo Felony с продуцирането на някои от песните от Chucky Thompson, Battlecat и Puffy. "The War Disc" позволи на Cube да хвърли ръкавица на песни като "Dr. Frankenstein", "Once Upon A Time In the Projects 2" и на сингъла "Pushin' Weight", Cube повиши залога за днешната рап игра докато си получаваше обратно наследството. Въпреки, че Cube запазва гангстерския стил в Мир, LP, Vol. 2 е повече с танцово-клубова ориентация използвайки примери от популярни парти песни, което създава по-леко настроение. Cube не може да каже достатъчно за музиката. "Война и Мир са моите най-добри записи от години. Създаването на двата албума е много по-добро от каквото и да е което сам реализирал. Мир ще има съвсем различен вид; това е по-различно от всичко, което съм правил. Текстово Война покрива много от рап бойните полета до Лос Анджелиските смъртни полета. "Ghetto Vet", "Penitentiary" и "3 Strikes You In" са най-възбуждащите парчета на социалните коментари, които той някога е писал. Точно както монетата има две страни, Мир представлява другата страна на Cube. Cube се пали по рапа в девети клас, когато негов съученик го предизвиква в час по писане. "Един ден той ме попита дали някога сам писал рап. Аз му казах, ти напиши един и аз ще напиша един и ще видим на кой е по-хубав и аз спечелих."- си спомня Cube. Той продължава и формира първата си група C.I.A. с бъдещи сътрудници Sir Jinx и K-Dee и започва да излиза в напъпващата сцена на South Central Club. Чрез братовчед на Jinx, Cube се среща с Dr. Dre и заедно започват да римуват върху дневните хитове за редовните нощни посетители на клубовете. "Ние правехме този мръсен рап точно за клубната публика", казва той. "Когато това се разпространи ние започнахме да правим смесени ленти. Ние правехме рап от всико, което вървеше в квартала и се продаваше. Easy-E имаше партньор на име Ron-de-Vu, Dre беше в World Class Wrecking Crew, а аз в C.I.A. Всички ние бяхме посветени на тези групи, така че решихме да направим група с всички звезди на рапа и просто да правим мръсни записи." Тази сборна група става известна като Niggaz With Attitude (Негри с отношение) - NWA. В началото на 1987, Cube написва "Boyz-N-The-Hood" за Easy-E и "Dopeman" и "8-ball" за NWA и те отиват в студиото да записват. Той знаеше, че прави нещо различно, но не беше сигурен за неговите проспекти. "Рап играта не изглеждаше много стабилна по това време, затова аз реших да продължа и да ходя на училище". Когато той заминал за The Phoenix Institute of Technology записите тъкмо започнали да стават хитове. По времето докато той завършва дипломата си година по-късно, от сингълите и на Easy-E и на NWA вече са продадени хиляди копия. Той се завръща, за да пише рими за албумите, които ще станат известни като Easy Duz It и Straight Outta Comption и светът никога няма да бъде съвсем същия.


Източници
http://bg.wikipedia.org/...D1%8E%D0%B1

Последна редакция от mims13 - 26.05.2010, 17:25

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Ice Cube

Администратори

Страницата се администрира от:

/maglata966 /nPaX4o

Фенове

ira_

ira_

eminem7

eminem7

Ice Cube
thegeto

thegeto

Ice Cube
eazy-e

eazy-e

Ke$ha
maglata966

maglata966

Eminem
nPaX4o

nPaX4o

2Pac
mandylinka

mandylinka

mims13

mims13

Gangsta Rap
  • Посещения:21762
  • Редакции:17966
  • Коментари:1

Най-слушана музика

Най-активни

thewiz

thewiz

Последно редактирани: Michael Jackson

Последно слушани: Michael Jackson

dog77

dog77

Последно редактирани: W.A.S.P. , Running Wild , Manowar

Последно слушани: Manowar

lilia

lilia

Последно редактирани: Carpenters , Prince , Elton John





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg