Adriano_Celentano / Биография


Редактирането е забранено от администратора на страницата

Версия 3

Адриано Челентано е италиански певец, актьор, кинорежисьор, композитор, обществен деятел и телевизионен водещ. Роден е на 6 януари 1938 г. в Милано Италия.

Челентано е един от най-успешните и влиятелни изпълнители в историята на италианската музика - за цялата своя кариера има издадени 41 студийни албума продадени в повече от 150 000 000 копия и е играл в повече от 40 филма.

Два пъти е носител на приза David di Donatello за филмите "Bluff - Storia di truffe e di imbroglioni" (1976) и "Mani di velluto" (1979). През 1989 г. получава голямата награда на град Милано - "Ambrogino doro". На неговото име е кръстен астероид N. 6697, открит на 24 април 1987 г.

Ранни години  (1938 - 1960)

Своето детство и младежките си години Челентано прекарва в Милано. На 12 годишна възраст му се налага да напусне училище и да започне работа в едно часовникарско студио за да помага на семейството си. Като тийнейджър той често имитира американския комик Джери Луис. Веднъж неговата сестра изпраща снимка, на която брат и е в образа на известния комик на конкурс за двойници. Челентано печели първата награда от 100 лирети.

В този период той започва да проявява интерес към музиката и особено към рок енд рола, който става много популярен сред младите италианци след прожекциятa на филама "Blackboard Jungle", в който звучала песента на  Били Хейли "Rock Around the Clock" .

Вдъхновен от този пример Челентано става член на групата "Rock Boys", в която са още Джорджо Габер, Луиджи Тенко, и Енцо Яначи. През 1954 започва да пише и изпълнява собствени композиций, а на следващата година започва сътрудничеството му с Мики дел Прете, който впоследствие написал за него много песни и дълго време бил негов главен продуцент. Челентано също така бил част и от групата "I Ribeli", в която свирил неговият дългогодишен приятел барабанистът Джани дел Альо.

Дебютът на Челентано на голямата сцена става на 18 май 1957 г.  заедно с група "Rock Boys", в първият италиански фестивал за рок музика. В конкурса взели участие много млади италиански групи като почти всички изпълнявали песни на американски музиканти. Но "Rock Boys" решили да рискуват със собствена композиция - песента "Ciao ti diro", с която спечелили конкурса.

На 13 юли 1958 г. Челентано печели първа награда на фестивала в гр. Анкона с песента "Il tuo bacio è come un rock" и след 2 години компанията "Jolly" подписва с него договор и издава първият му студиен албум "Adriano Celentano con Giulio Libano e la sua orchestra".

Източници
http://ru.wikipedia.org/...D0%BD%D0%BE,_%D0%90%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BE

Последна редакция от allpetrov - 22.07.2013, 22:19

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Adriano_Celentano

Администратори

Страницата се администрира от:

/allpetrov

Фенове

ludmila_24

ludmila_24

Камелия
  • Посещения:350327
  • Редакции:132426
  • Коментари:0

Най-слушана музика

Най-активни

lubopitka76

lubopitka76

Последно редактирани: pop-folk -bg

Последно слушани: pop-folk -bg

kadrishen

kadrishen

Последно редактирани: Оркестър Козари

Последно слушани: Оркестър Козари

valentintonchev

valentintonchev

Последно редактирани: dire straits , status quo , Richard Clayderman

Последно слушани: Gummy Bear Song , САВА ПОПСАВОВ





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg