50 Cent / Биография


Къртис Джеймс Джаксън III, по-познат като Фифти Сент (от англ. 50 Cent — 50 цента), е американски мултиплатинен рапър и основател на рап-групата "Джи юнит" (G-Unit). Известен е с трите си албума „ Get Rich Or Die Tryin“ , „ The Massacre“ и „ Curtis“ и със своя гангстерски имидж.

Биография

Детство

Къртис Джаксън е отгледан от майка си (Сабрина Джаксън), която го е родила 15-годишна. Не е известно кой е баща му. След убийството на майка му той отива да живее при баба си и дядо си. На 11 г. започва да тренира бокс, а на 12 започва да продава наркотици. Успява лесно да изгради връзки в престъпните среди поради факта, че майка му също е била дилър. През 1994 г. е арестуван няколко пъти за притежание на наркотици. Завършил е основно образование в затвора.

След раждането на сина му на 13 Октомври 1997г. на име Маркъс Джаксън, Къртис започва да се занимава с рап. Заедно с жена му си купуват къща край езеро и там заживяват с тяхното дете, там той се лекува с много усилия но успява с помоща на най-добрите му приятели и така почват да правят в неговата къща първия му албум

Ранна Кариера и стрелба

През 1996 негов приятел го запознава с Jam Master Jay от групата „Run-DMC“. Джей започва да учи Къртис как да пише и записва песни. Дебютът на Фифти сент е в сингъла „React“ от албума „Shut 'em Down“ на групата „Onyx“.

След като напуска Jam Master Jay през 1999, Фифти сент подписва със звукозаписната компания Кълъмбия, след като е забелязан от продуцентите „The Trackmasters“. За период от 2 седмици записват 36 песни, 18 от които се озовават в албума му „Power of The Dollar“. Той включва скандалния сингъл „How To Rob“, в който Къртис разказва как би обрал много от най-известните рапъри по онова време. Обидени от песента, Jay-Z и Ghostface Killa отговарят със свои песни.

На 24 май 2000 в 11:20, Фифти Сент е прострелян 3 пъти близо до апартамента на баба си. Куршумите са влезли в лявата длан, краката и лявата буза. Успява да се възстанови след 5 месеца лечение. Предполага се, че причината за стрелбата е песента „Ghetto Qu'Ran“ от албума „Power of The Dollar“, в която назовава имена на Ню Йоркски наркодилъри.

След инцидента „Кълъмбия“ уволняват рапъра и албумът така и не е издаден.

Създаването на Джи Юнит

След прекратяването на договора Фифти Сент сформира групата „ G-Unit“ с приятелите си Lloyd Banks, Tony Yayo,Young Buck, Sha Money XL и Bang 'em Smurf. Издават няколко нискотиражни промоционални албума като към средата на 2002, Bang 'em Smurf напуска групата поради конфликт с Фифти Сент.

50 Сент е най-богатият рапър в света за 2008

Списание "Форбс" за поредна година класира най-богатите рапъри в света.

В днешно време рапът се оказа доста печеливш бизнес. 50 Сент оглавява тазгодишната класация на най-богатите рапъри в света със 150 милиона долара, като изпреварва Джей Зи (82 милиона), който оглави класацията миналата година. На трето място е Пи Диди с 35 милиона долара в банковата си сметка, следван от Кание Уест с 30 милиона долара.

Кариера с Shady/Aftermath

През 2002 при Еминем попада копие на нискобюджетния албум „Guess Who's Back“ на 50 Cent. Впечатлени, Еминем и Др. Дре се свързват с рапъра. След като изпява няколко песни с тях, Фифти сент подписва договор за 1 000 000 долара със „Shady Records“ и „Aftermath Records“ (звукозаписни компании, притежавани съответно от Еминем и Др. Дре)

След като записва няколко песни за саундтрака на филма Осмата миля, Фифти Сент издава своя дебютен албум „ Get Rich or Die Tryin“. От него са продадени 800 000 копия през първата седмица, с което е поставен рекорд за най-добра първа седмица за дебютен рап албум. По-късно през същата година издава DVD-то „The New Breed“, което документира създаването на албума.

G-Unit Records

След като „ Get Rich or Die Tryin“ става 6 пъти платинен „Interscope Records“ разрешават на Фифти Сент и Sha Money XL да основат свой лейбъл (G-Unit Records). Първите подписали с лейбъла са членовете на групата „ G-Unit“ (Lloyd Banks и Tony Yayo). По това време Tony Yayo е в затвора за нелегално притежание на оръжие и затова групата взима Young Buck като негов заместник. През ноември 2003 г. е издаден албумът „Beg For Mercy“, който впоследствие става двойно платинен.

По-късно с лейбъла подписват рапъра The Game и RnB певицата Olivia. След напускането на The Game към лейбъла се присъединяват рап легендите Mobb Deep и M.O.P., както и новооткритите Spider Loc и Young Hot Rod. В съдействите с други лейбъли са присъединени и Ma$e (от Bad Boy Records), Lil Scrappy (от BME Recordings) и Freeway (от Roc-a-Fella Records).

Източници
http://bg.wikipedia.org

Последна редакция от eru - 03.11.2009, 15:54

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg