Глория / Биография


Версия 2

Галина Пенева Иванова, известна с псевдонима си Глория, е българска попфолк певица. Родена е в Русе на 28 юни 1973 г. Когато е в шести клас, родителите ѝ се разделят и тя, заедно с брат си, заминава за Две могили. Две могили е български град от 1972 година, а не село, както често се изтъква в жълтата преса.

През 1993 година в Кърджали се запознава с Илия Загоров и заживяват заедно. Имат дъщеря — Симона (12-годишна, данните са от 2009 г.). По-късно се разделят, като детето остава при майка си.


 Музикална кариера

    * 1994 Преломна година в живота на Глория, която започва работа като професионална певица. Подписва договор с „Пайнер студио“ и така става първата соло певица в каталога на музикалния гигант, както и първата звезда на новозародилия се и все още некръстен жанр, в който се създават авторски песни на фолклорна основа (през 1999-а жанрът получава от журналистите названието „попфолк“ — съкратено от популярен фолк, според някои критици — смесица от поп и фолк, заради което е позволено да се изписва и като „поп-фолк“, с дефис /малко тире/). Същата година излиза и първият ѝ самостоятелен албум „Щастието е магия“, с който младата певица привлича вниманието на фенове и критици. Албумът се продава в над 500 000 копия, според неофициални данни.

    * 1995 Вторият албум на Глория — „За добро или зло“, е с продадени 600 000 копия. Той е най-тиражният албум на изпълнителката от началото на кариерата ѝ досега, а за 1995-а — най-продаваният, надминал успеха на „Щастието е магия“. В тавата са включени едни от най-големите хитове на Примата на модерния фолк, както я наричат феновете ̀ — „За добро или зло“, „Оставете ме на мира“, „Приятелко ти моя най-добра“, „За тебе, майко“.

    * 1996 В началото на есента на 1996-а се ражда Симона — дъщеричката на Глория и композитора Илия Загоров. През същата година Глория отново изкарва албум на музикалния пазар — „Ангел с дяволска душа“, който излиза точно в деня на раждането на дъщеря ѝ. Клипът към заглавната песен е обявен за № 1 за годината.

    * 1997 Излиза четвъртият самостоятелен албум на хитовата изпълнителка — „Носталгия“. Като тотални хитове се превръщат заглавната песен „Носталгия“, а също и „Уморих се от теб“ и „Откраднат миг“. Песента „Носталгия“ закономерно се превръща в творческа емблема на Глория и химн на нашите сънародници в чужбина, заминали на гурбет.

    * 1998 Примата става Певица на годината, печели награда и за албум на годината — за „Стопроцентова жена“, както и награда за цялостно творчество от предаването „Хит коктейл“. Кариерата ѝ върви стремглаво нагоре, а албумът ѝ се продава в рекордни за България тиражи. Промоцията на „Стопроцентова жена“ се състои отново в ресторант „Перфект“ в София. Примата прави и първия попфолк клип, сниман зад Океана — в Чикаго.

    * 1999 През тази година на музикалния пазар излиза „The Best“ с всички утвърдени хитове от издадените до момента пет албума на Глория. Певицата изнася концерти в цяла България, както и концерт в Гърция (Атина), прави турне с колежките си Петра и Камелия. Избухва скандал относно песента „Пеперуда“, която подготва за новия си албум. Поради тази причина албумът малко се забавя. Глория печели награда на публиката за песента си „Българка“ на фестивала „Тракия фолк“ в Стара Загора.

    * 2000 През април излиза новият ѝ проект „12 диаманта“, включващ хитовете „Златна клетка“, „Сбогом, адиос“, „Дива нощ“, „Радост-тревога“ (посветена на нейната дъщеричка Симона) и др. Промоцията на албума е в Зала 1 на НДК. Глория става Певица на годината и печели за втори пореден път награда на публиката с песента „Не остарявай, мамо“ на фестивала „Тракия фолк“ в Стара Загора. В същата година албумът „12 диаманта“ е обявен за Златен албум. На края на година издава песента „Като куче и котка“, която се утвърждава като тотален хит.

    * 2001 През март излиза дуетната ѝ песен с Тони Дачева „Жените са цветя“. Двете колежки, които освен това са и добри приятелки, я посвещават на всички жени. Факт е поредният албум на Глория — „Илюзия“. Утвърждават се хитовете „Илюзия“, „Любовен дъжд“ и „Ако бях се родила река“. Глория изнася и рецитал на фестивала „Златният мустанг“ във Варна, където получава награда от зрителите — „Най-добър видеоклип на годината“ за песента „Илюзия“.

    * 2002 Глория клипира песните „Добре дошъл“, „Любовен дъжд“, „По навик“ (дует с Илия Загоров) и „Не остарявай, мамо“. „Ледена кралица“ става песен № 5 в сп. „Нов фолк“ и измества мегахита на Камелия „Залезът и зората“ (по текст на Теньо Гогов), оглавявал класацията в продължение на месеци.

    * 2003 На 12 май на бял свят се появява най-модерният и качествен албум на Глория — „Крепост“. Само в рамките на няколко месеца телевизионен факт са клиповете към „Феникс“, „Очакване“, „Лабиринт“ и „Крепост“, които са истинска революция по отношение на качество и изящност за родните стандарти. „Феникс“ е № 1 във всички годишни класазции на сп. „Нов фолк“ — за авторска песен, за видеоклип и за хит. Видеоклипът на „Крепост“ е № 1 в класацията за клипове на сп. „Нов фолк“ от ноември, когато излиза, до март.

    * 2004 Глория издава втория си бестов албум, който излиза на двоен диск — „10 години Глория“. Изпява мегахита „Присъда“ и прави дует с най-зрелищния мъж — изпълнител в жанра с палавите ритми — Азис — „Не сме безгрешни“. Закрива концертите от първото по рода си мащабно попфолк турне „Планета Прима“ с песента „Носталгия“. „Присъда“ оглавява годишната класация за хитове на сп. „Нов фолк“ за 2004 г.

    * 2005 През лятото на тази година Глория издава своя 11-и пореден албум, озаглавен „Влюбена в живота“. Хитове от него са „Изповед“, „Влюбена в живота“ и „Обич моя“. Във видеореализацията на песента „Пияна вишна“ на Глория ѝ партнира Азис, но Кралят на фолка не пее, а е само „елегантна част от декора“, но все пак не може да се отрече, че е статист със специална роля. В края на годината Гло, както я наричат верните ѝ фенове, заминава за Австралия на турне и така се разписва в историята на актуалния жанр като първата българска попфолк изпълнителка, стъпила на австралийска земя.

    * 2006 Глория пуска няколко сингъла — „Приличам ли на вятъра?“, „Град на греха“, „Кръговрат“ (дует със сръбската група „Луна“), „Сезони“. „Сезони“ достига до № 1 в класициите на сп. „Нов фолк“ и на софийското радио за попфолк и фолклор „Сигнал плюс“.

    * 2007 През март излиза албумът „Благодаря“, чиято заглавна песен Глория посвещава на своите фенове. Пилотен сингъл на албума е „Опиат“, но в най-голям хит се превръща поп баладата „Ако те няма“, която, без нито веднъж да е била № 1 през годината в класацията на авторитетното списание за попфолк „Нов фолк“ „Хит фолк 30“, оглавява годишната класация благодарение на многото си челни позиции и рекордните 24 седмици престой в класацията. „Благодаря“ се радва на рекорден за времето на интернет даунлоуда тираж, като само за първата седмица от него са продадени 16 000 копия. Песента „За първи път“ от момента, в който е пусната в ефира на другото популярно софийско попфолк радио — „Романтика“, получава рекорден брой гласове и се бетонира като недостижим лидер и тотален хит. През есента на екран излиза вторият дует на Глория и Азис — „Прави любов, а не война“, който престоява четири поредни седмици под № 1 в класацията на сп. „Нов фолк“ и става Хит на годината според слушателите на Радио „Сигнал плюс“.

    * 2008 На церемонията по връчването на Годишните награди на списание „Нов фолк“, както и на Наградите за деситилетието Глория си тръгва с три награди —- „Певица на десетилетието“, „Видеоклип на десетилетието“ („Крепост“) и „Песен на годината“ („Ако те няма“). „Ако те няма“ е и Любовна песен на годината на Наградите на Радио „Романтика“. Глория е в трескава подготовка на 13-ия си албум, чиято поява се очаква през 2009-а и ще бъде белязана от грандиозна промоция в Зала 1 на Националния дворец на културата в столицата (НДК). Малко преди рождения си ден, 28 юни, Глория пуска сингъла „Еднопосочен път“, който е № 1 в телевизионната класация „Планета хит 50“ на Планета тв за месец юли и е първият сингъл — № 1 за Глория в тази класация. Освен това се нарежда на второ място в рейтинга за август. Песента става трета в класацията на предаването „Фолк маратон“ за Хит на лятото, а на 18 октомври в интернет се появява песента „Дяволска любов“. В клипа на Глория ѝ партнира Мистър България Румен Георгиев. На 9 декември Глория взема участие в концерта „7 години Планета тв“ в Зала 1 на НДК, където представя „Еднопосочен път“. Изненадата на вечерта е новото ѝ парче „Усещане за мъж“, което, разбира се без съмнения за почитателите на Примата на попфолка, дава сигурна заявка за клубен хит.

    * 2009 На 21 януари на церемонията за годишните награди на сп. „Блясък“ Глория печели най-голямата награда — Звезда на „Блясък“ за 2008 година. На 1 март 2009 г. по Планета ТВ премиерно се завърта видеото на „Усещане за мъж“. Песента бързо се придвижва към челните позиции на класациите. На 20 април Глория представя премиерно в „Шоуто на Азис“ четвъртия си сингъл — баладата „Можеш ли да ме обичаш?“, която е включена в тринайстият бестов албум на Примата.На 22 Юли излиза видеото на „Лятно пълнолудие“, в което Глория показва премерен сексапил, а на 4 август феновете ѝ остават изумени от видеото на „Можеш ли да ме обичаш?“, за което смело се твърди, че е едно от най-добрите в кариерата на Глория. Най-новият ѝ хит „Хипноза“ обединява няколко стила музика — хаус, техно, попфолк, и е една от песните е намерила място в новия троен бестов албум на Глория - "15 години златни хитове". При предстявяне на песента в шоуто на Димитър Цонев „В неделя с...“ по БНТ 1 цялата публика става на крака пред Глория. На 22 октомври Примата на модерния фолк отбелязва 15 години на музикалната сцена с юбилеен концерт в Зала 1 на НДК и с излизането на троиният бестов албум . 15 години златни хитове който излиза 2 дни преди самия концерт в зала 1 на НДК.През Ноември месец Глория продължава да празнува юбилея си с изнасянето на концерти из цялата страна - Русе,Шумен,Бяла са едни от 1вите градове,които посрещат Примата.

Награди

1994

    * Дебют на годината - в-к "24 часа"

1995

    * Най-продаван албум на годината

1996

    * Видеоклип на годината - "Ангел с дяволска душа"

1998

    * Годишни награди на „Нов фолк“ — Певица на годината
    * Годишни награди на "Нов фолк" - Награда за изключителни постижения
    * „Хит коктейл“ — Хит на годината за „Сто процентова жена“
    * „Хит коктейл“ — Награда за цялостно творчество

1999

    * „Тракия фолк“ — Награда на публиката за песента „Българка“
    * Годишни музикални награди на сп.„Нов фолк“ — Певица на годината

2000

    * „Тракия фолк“ — Първа награда на публиката за песента „Не остарявай, мамо“
    * Годишни музикални награди на сп. „Нов фолк“ - Певица на годината

2001

    * „Златният мустанг“ — видеоклип на годината — „Илюзия“
    * Годишни награди на сп. „Фолк ревю“ — Певица на годината
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Албум на годината — „Илюзия“
    * Годишни награди на "Нов фолк" - Награда за изключителни постижения

2002

    * Годишни награди на Планета тв — Най-успешен посланик на Планета тв по света
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Оригинално медийно присъствие
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Награда за изключителни постижения
    * Един от 35те български гласове - Мтел

2003

    * Годишни музикални награди на сп. „Нов фолк“ — Певица на годината
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Албум на годината — „Крепост“
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Видеоклип на годината — „Крепост“
    * Годишни награди на Планета тв — Клипът „Крепост“ е отличен за най-добър сценарий и режисура
    * Годишни награди на Планета тв - „Лабиринт“ — клип с най-добри визуални ефекти

2004

    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Песен на годината — „Присъда“
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Най-добро изпълнение на живо
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Дует на годината — „Не сме безгрешни“ (дует с Азис)
    * Годишни награди на Планета ТВ - Награда за ползотворно съвместно сътрудничество

2005

    * Фестивал за авторска македонска песен „Пирин фолк“ — Награда за принос в развитието на българската музика
    * Награда за изключителни постижения — списание „Нов фолк“
    * Награда за изключителни постижения — Планета тв
    * Награда за успехи зад граница — сп. „Нов фолк“

2006

    * Награда за изключителни постижения — Планета тв

2007

    * Годишни награди на Планета тв — Награда за изключителен принос в развитието на музикалната индустрия
    * Радио „Романтика“ — Любовна песен на годината — „Ако те няма“
    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Песен на годината — „Ако те няма“

2008

    * Годишни награди на сп. „Нов фолк“ — Специална награда за особено голям принос в развитието на попфолка (наградата се поделя с Ивана).
    * Годишни награди на сп. „Блясък“ — Звезда на 2008 година
    * Юбилейни награди на списание „Нов фолк” — Видеоклип на десетилетието (1998—2008)
    * Юбилейни награди на сп"исание „Нов фолк” — Певица на годината (1998—2008)

2009

    * Радио Сигнал+ — Най-харесвана Поп-фолк певица за 2009 година

Дискография

Самостоятелни албуми

    * „Щастието е магия“ (1994)
    * „Живей за мига“ (1994)
    * „За добро или зло“ (1995)
    * „Ангел с дяволска душа“ (1996)
    * „Носталгия“ (1997)
    * „Стопроцентова жена“ (1998)
    * „The Best“ (1999)
    * „12 диаманта“ (2000)
    * „Илюзия“ (2001)
    * „Крепост“ (2003)
    * „10 години“ (2004)
    * „Влюбена в живота“ (2005)
    * „Благодаря“ (2007)
    * „15 години златни хитове“ (2009)

Сборни албуми

    * „Попфолк фиеста 1“ (1997)
    * „Попфолк фиеста 2“ (1998)
    * „Попфолк фиеста 3“ (1999)
    * „Попфолк фиеста 4“ (2000)

Видеография

    * „Щастието е магия“ (VHS) (1995)
    * „За добро или зло“ (VHS) (1996)
    * „Носталгия“ (VHS) (1997)
    * „Стопроцентова жена“ (VHS) (1998)
    * „Best Video Selection I“ (DVD,VHS) (2003)
    * „Крепост — Live“ (DVD,VHS) (2003)
    * „Best Video Selection II“ (DVD) (2006)

Източници
http://bg.wikipedia.org/...D0%B8%D1%8F

Последна редакция от rosko89 - 26.01.2010, 10:30

Докладвай нередност Предишни редакции...

Коментари

Добави коментар

rosiros21 - 15:05:32 06.04.2010

rosiros21
АЗ МНОГО Е ХАРЕСВАМ!!!
ДАЖЕ ИСКАМ ДА СЕ СРЕШНА С НЕЯ НА ЖИВО!!!


Страница Глория

Администратори

Страницата се администрира от:

/rosko89 /draganta316 /rusalka2000 /koni11 /danipetrova1971 /dobrudganka43

Фенове

curka4865

curka4865

Драгана Миркович
mimivarna

mimivarna

Gloria
koni11

koni11

jessie j
ixtiman

ixtiman

Преслава
iveto_83

iveto_83

Linda Ronstadt
zaks6910

zaks6910

подбрани сръбски хитове
iulev

iulev

mimilota_

mimilota_

Глория
Mila_Ilieva

Mila_Il...

denev

denev

НЕПОКОРНИТЕ
  • Посещения:721588
  • Редакции:165001
  • Коментари:42

Най-слушана музика

Най-активни

r66

r66

Последно редактирани: Gloria , Тони Дачева , NASKO *STAR*

Последно слушани: Gloria

videania1

videania1

Последно редактирани: ГРЪЦКА МУЗИКА , Любими балади , ЕВЪРГРИИНИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Последно слушани: ЕРАТО





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg