Епизод / Биография


Рок група „Епизод” е създадена в читалище „Емил Шекерджийски” –град София.Дълго време през групата с това име са се учили да свирят много рок музиканти.Барабанист от това време е Панайот Керелезов.Точно той е барабанист и в момента, когато в групата пристигат Росен Дойчинов - клавишни и Мирослав Гълъбов- китара..Те създават и първите няколко авторски песни по текстове на средновековният френски класик Франсоа Вийон.През есента на 1988 година в групата пристига и Симеон Христов бас китара.От този момент нататък четиримата –Панайот Керелезов, Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Симеон Христов започват усилено да търсят певец.
 През пролетта на 1989 година най-сетне подходящият човек е открит.Това е студента
Първа година в Медицинска академия – Димитър Аргиров.Този момент се счита и за рожден ден на групата, защото окончателно е комплектован съставът, който за кратко време печели много публика и прави своите първи професионални записи.На 18.06.1989 година „Епизод” се явяват на втория национален рок фестивал в гр.Видин и печелят Голямата награда.
Следват концерти в много градове на страната и участие в предаването „Рок око” на
Националната телевизия.
  Паметната за българския народ дата на раздялата с комунизма - 10 ноември, сварва „Епизод” на сцената на чителище „Емил Шекерджийски”. Малко след това „Епизод” официално се разделят със стария барабанист Панайот Керелезов.Това се случва на концерт в зала „Веселин Андреев”,на 5.02.1990г, като след първата част на концерта Керелезов става от барабаните и представя новия барабанист Стоян Петров, който завършва концерта...Групата продължава своите концерти в страната и през 1990 година прави  концерт в зала „Универсиада” в София..Това е първият концерт след демократичните промени в България, събрал на едно място многохилядна публика и покрил европейските стандарти за масово зрелище.Следва силна изява на „Рог ринг” на стадион „Академик”.Там групата закрива най-голямото дотогава рок шоу в страната, като излиза на мотори със запалени факли.Кадри от тази изява са излъчени като репортаж в италианската „Рай дуе”..
Малко след това английската телевизия Би Би Си заснема концерт на „Епизод”в Национален дворец на културата.С това завършва и първият период на групата, защото Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Димитър Аргиров емигрират в Холандия.
  През 1991г се завръща китариста Мирослав Гълъбов, който заедно със Симеон Христов решават да запишат старите песни на „Епизод”. Намерен е певецът Васил Калпачки, барабаниста Емил Тасев и китариста Драгомир Драганов. Записан е албума „Молете се” и промоцията на албума е в зала „Универсиада”.Мащабите на този концерт са невиждани дотогава в България.Използван е църковен хор, балет, пантомима, сцената е на няколко нива.Този концерт е заснет от Българска национална телевизия и отразен от масовата преса със суперлативи./виж „Архивите са живи”/.
През 1993 година групата остава без певец и композираният вече албум „Мъртвец сред мъртъвци” по текстове на френски поети от средновековието е изпят от китариста Мирослав Гълъбов, който година след това напуска групата.След пауза от 2.
години,през октомври 1996 г. „Епизод” продължава своята работа с новият певец Емил Чендов, който е певец на групата и до този момент..
Следва реализацията на албумите „Респект” и „Дошло е време”.
  През 2000 година „Епизод” започва качественно нов етап в своето развитие.Създадени са песни по стихове на националните поети Иван Вазов и Христо Ботев.Така на музикалния пазар през 2002 година излиза албума „Българския бог”.
След този албум „Епизод” печелят многобройна и вярна публика.Концертират усилено в цялата страна.През 2003 година реализират албума „Мъжки песни”, който продължава традицията на „Българския бог” да съченава поезията на поети класици с рок музика и български фолклор.Включени са и рязряботки на три народни песни..
  На 19.02.2004 г. групата заснема свой концерт в НДК, от което прави своето първо DVD –
„Епизод” Там са включени всички песни от албумите „Българския бог” и „Мъжки песни”.В снимките участват ансамбъл „Гоце Делчев” с хореограф Асен Павлов, народната певица Даниела Величкова, гъдуларя виртуоз Росен Генков, тромпетиста Владимир Митин и гайдаря Борислав Кьосев. Това DVD е излъчено от БНТ за националния презник 3 март по канал 1 на 3 март 2004 година.В последствие го излъчват многократно големите кабелни телевизионни оператори.
През лятото на същата година „Епизод” създават музиката на своята рок опера „Патриарх Евтимий”..по текстове на Иван Вазов и Радко Радков.Предпремиерата на
Рок операта е на 4.04.2004г в античния театър в град Пловдив, а премиерата на въз
Становения дворец на българските царе на крепостта „Царевец” във град Велико Търново.Този спектакъл е заснет и на музикалния пазар излиза второто DVD на групата –„Свети патриарх Евтимий”.В тази продукция групата реализира още една своя мечта – включва в свята музика църковен хор.
Всичките 5 албума след 2000 година са реализирани от:
Емил Чендов – соло вокал, Драгомир Драганов – китара, Симеон Христов – бас,
Христо Гьошарков – ударни.Пианисти на групата за този период са били Павлин Бъчваров и  Делян Геортиев.
  През 2006 година „Епизод” реализират своя последен албум „Нашите корени”.
През същата година „Епизод” получават и своето международно признание за постигнатото след 2000 година.Списания и вестници в Австрия,Канада, Полша, Аржентина,Сащ и Германия. анализират и дават отлична оценка на съчетанието рок музика – български фолклор – църковнослявянски ортодокс..
От 1 януари 2007 година България е член на европейския съюз.
На 3 януари 2007 година английската Би Би Си обявиха „Епизод” за най-качественната българска рок група.

Източници
www.epizod.com

Последна редакция от BlackLabel - 28.02.2010, 15:50

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари

Страница Епизод

Администратори

Страницата се администрира от:

/BlackLabel /salexbg /veni00

Фенове

vas1vas1

vas1vas1

Алла Пугачова
miros

miros

Iron Maiden
salexbg

salexbg

FOX LIMA
dilyanski1

dilyanski1

Whitesnake
veni00

veni00

jikiv

jikiv

Епизод
venibg64

venibg64

ღ♥ღJUSTINღ♥ღBIEBERღ♥ღ
todorkostadinov

todorko...

Епизод
  • Посещения:35726
  • Редакции:9089
  • Коментари:7

Най-слушана музика

Най-активни

nanculito

nanculito

Последно редактирани: Brook Benton , Destiny's Child , Michael Bolton

Последно слушани: Bobby Darin

koko

koko

Последно редактирани: Bobby Darin , Fleetwood Mac , Alicia Keys

Последно слушани: Dream Theater , Тони Димитрова

zev

zev

Последно редактирани: Ray Charles , Васил Михайлов , Orthodox

Последно слушани: Dead Can Dance





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg